Vjesnik: 29. 07. 2003.

Semneby: Za Hrvatsku su posebice važni povratak izbjeglica i sloboda medija

SPLIT, 28. srpnja - »Povratak izbjeglica i sloboda medija za Hrvatsku su posebice važni u ovom trenutku, pred ulazak u Europsku uniju. OESS Hrvatskoj može pomoći u ispunjavanju svih uvjeta za ulazak u EU«, rekao je u ponedjeljak u Splitu voditelj OESS-ove misije u Hrvatskoj Peter Semneby na susretu s novinarima. Dodao je kako se boji da će rezultati, u smislu provođenja donesenih zakona, biti manji od očekivanih. Prema njegovu mišljenju, pitanje izbjeglica zahtijeva naprekidni angažman visokih političkih razina te ulaganje dodatnih napora.

»Nema još mnogo vremena i moramo vidjeti konkretne rezultate prije nego Europska komisija da svoje mišljenje o primitku Hrvatske u EU. Znamo da je povratak izbjeglica ekonomsko pitanje, ali je istodobno i političko, gdje Vlada treba biti spremna odvojiti novac koji će utrošiti za tu svrhu. Posebnu pozornost u Splitu i Zagrebu posvećujemo pitanju odšteta za izbjeglice iz Hrvatske koji su tu imali stanarsko pravo«, kazao je Semneby, istaknuvši da OESS podupire Vladinu inicijativu za povratak izbjeglica iz lipnja.

OESS je »posebno zabrinut« zbog kašnjenja primjene Zakona o HRT-u te izmjena Kaznenog zakona gdje se kleveta proglašava kaznenim djelom. »Nadamo se da će Vlada povući prijedlog o kleveti kao kaznenom djelu. Ne odobravamo ni da se novinskim kućama, u civilnim parnicama, određuju odštete koje mogu ugroziti opstanak novina«, rekao je Semneby.

Irena Dragičević