Novi list: 29. 07. 2003.

ZAGREBAČKA BANKA BLOKIRALA RAČUN GRADA

Zagrebačko gradsko poglavarstvo na vatri

Svi novci uplaćeni na račun Grada transferiraju se poduzeću GOI, koje od Grada potražuje 61 milijun kuna

ZAGREB – Račun Grada u Zagrebačkoj banci je blokiran, a svi novci uplaćeni na ovaj račun transferiraju se poduzeću GOI, koje od Grada potražuje 61 milijun kuna, tvrdi neimenovani izvor našeg lista.

Da je gradski račun bio blokiran potvrdio je i zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić, ali nije mogao potvrditi da je blokada još uvijek na snazi.

– Istina je da je račun bio blokiran, ali mislim da je blokada već skinuta, ustvrdio je Tojčić, napomenuvši da Grad ima više računa i podračuna.

Ipak, zamjenik gradonačelnice za gospodarstvo napomenuo je kako on nije stručnjak za financije. Stručnjak za financije Slavko Kojić, pak, jučer se nije javljao na telefon, a informaciju o blokiranom računu bilo je nemoguće provjeriti i na drugim mjestima u Gradskom poglavarstvu.

– Gradski račun je uistinu blokiran i čini nam se da su u Poglavarstvu zbog toga »na vatri«, potvrdio je informaciju naš izvor iz Zagrebačke banke.

U nezavidnu situaciju Grad je stavljen nakon dvojbene sudske odluke prema kojoj Grad poduzeću GOI mora isplatiti 60 milijuna kuna kamata.

Na sudsku odluku reagirala je gradonačelnica Vlasta Pavić posumnjavši da obračun kamata nije izvršen na ispravan način.

Zamjenik gradonačelnice Tojčić ustvrdio je da je sudski vještak procijenio da su kamate uistinu obračunate pogrešno, ali nije mogao reći točan iznos koji Grad mora platiti poduzeću GOI.

Zbog sudske odluke na štetu Grada, Poglavarstvo će Ustavnom sudu uskoro podnijeti Zahtjev za zaštitu zakonitosti, te tražiti da se Gradu protuovrhom vrati pretplaćeni novac, koji je jednim dijelom već skinut s, čini se blokiranog gradskog računa.

Zbog ovog slučaja pojedini članovi Poglavarstva posumnjali su i u rad Državnog odvjetništva.

Gubitak velikog novca u naizgled bezazlenom sudskom sporu, u startu teškom tek 50 tisuća kuna, ponukao je SDP-ovca Davora Jelavića i zamjenika gradonačelnice HNS-ov Tojčića da predlože razmatranje rada Državnog odvjetništva kao odvjetnika Grada.

Grad bi možda morao potražiti i novog odvjetnika, složili su se istaknuti članovi Poglavarstva.

Ladislav TOMIČIĆ