Novi list: 29. 07. 2003.

ZAVRŠILI RAZGOVORI HAAG – DŽANKO

Tužitelje zanimali hercegovački događaji

ZAGREB – Branitelj umirovljenog general Hrvatske vojske Luke Džanka, odvjetnik Nenad Boban, jučer nije htio komentirati medijske napise da je njegov štićenik s haškim istražiteljima razgovarao o rušenju Starog mosta u Mostaru, te o formiranju logora za muslimanske civile u Hercegovini.

– Jednostavno ne mogu to komentirati, niti mogu potvrditi ili opovrgnuti. Već samo opovrgavanje da se razgovaralo o nekoj konkretnoj temi, bilo bi otkrivanje sadržaja razgovora, a meni i generalu Džanku zabranjeno je otkrivati o čemu se točno govorilo na ispitivanju u Zagrebu, rekao je Boban za naš list.

Naime, u jednim dnevnim novinama u ponedjeljak je objavljeno da su haški istražitelji s generalom Džankom razgovarali o okolnostima pod kojima je došlo do rušenja Starog mosta, o angažmanu HV-a u BiH, te o formiranju logora za muslimanske civile u Bosni i Hercegovini.

Formiranje logora za muslimane u BiH, te rušenje Starog mosta u Mostaru dugo su od interesa haških istražitelja. Logori za muslimane također su bili glavna tema razgovora istražitelja ICTY-a s Jadrankom Prlićem, čiji su potpisi bili na zapovjedima o osnivanju logora u Dretelju i Gabeli. Što se rušenja Starog mosta tiče, jasno je da je porušen granatama ispaljenima od strane hrvatskih postrojbi, ali još nije utvrđeno jesu li za rušenje mosta sagrađenog još 1566. godine krivi tenkisti HV-a ili HVO-a. Za rušenje Starog mosta neko je vrijeme kroz medije bio optuživan i umirovljeni general Slobodan Praljak, koji je to cijelo vrijeme poricao, a sad navodno snima film o tome, u kojem iznosi tezu da je Stari most srušen zahvaljujući akciji obavještajnih službi.

Od interesa haških istražitelja u razgovoru s generalom Lukom Džankom posve sigurno su bila i događanja u Stocu iz 1993. godine. Naime, na suđenju Mladenu Naletiliću Tuti i Vinku Martinoviću Šteli Slobodan Praljak ispitivan je o zapovijedi o podizanju borbene gotovosti u jedinicama HVO-a u tom gradiću, izdanoj 28. kolovoza 1993. godine. Na toj je zapovijedi Praljkov potpis, a u danima nakon nje muškarci muslimanske vjeroispovjesti iz Stoca bili su pohapšeni, dok su žene i djeca deportirani iz grada. General Džanko u to je vrijeme, kao zapovjednik Južnog bojišta, sigurno imao saznanja o rasporedu snaga HV-a u Hercegovini, uključujući i područje Stoca.

S. Ab.