Večernji list: 29. 07. 2003.

ICC - GRČKI ODVJETNICI OPTUŽUJU BRITANSKE DUŽNOSNIKE ZA RAT U IRAKU

Blair prijavljen za ratni zločin

Skupina vodećih grčkih odvjetnika jučer je doputovala u Den Haag gdje će stalnom Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) predati prijavu protiv britanskog premijera i njegovih ministara za kršenje međunarodnih zakona u ratu protiv Iraka. Grčka odvjetnička komora tvrdi kako postoje "jaki dokazi" protiv britanske vlade o kršenju međunarodnih zakona, odnosno za podizanje tužbe.

Protiv premijera Tonyja Blaira, britanskog ministra obrane Geoffa Hoona i šefa britanske diplomacije Jacka Strawa, grčki odvjetnici podnose prijavu da su ratom i invazijom na Irak prekršili Ženevsku konvenciju, Povelju UN-a te statut ICC-ja. Britanska vlada cijelo je vrijeme tvrdila da je rat protiv Iraka bio pokrenut u skladu s međunarodnim zakonom. Prijava grčkih odvjetnika izazvala je veliku pozornost u Britaniji. Izaslanstvo grčkih odvjetnika podnijelo je prijavu tužitelju ICC-ja, koji bi trebao ocijeniti postoje li opravdani razlozi za pokretanje istrage protiv Blaira, Hoona i Strawa, kao najodgovornijih sudionika na britanskoj strani u ratu protiv Iraka

Međutim, to bi bio tek početak procesa. Ako tužitelj ocijeni da je nužno pokrenuti istragu, vijeće od tri suca ICC-ja odlučuje je li ICC "mjerodavan" za podizanje optužnice. ICC je do sada odbacio već 40 prijava protiv britanske i američke vlade, koje se odnose na rat protiv Iraka. Međutim, inicijativa grčke odvjetničke komore do sada je najozbiljnija prijava protiv britanskog premijera Blaira i njegove vlade. Istodobno, britanski ministar obrane Geoff Hoon sve više gubi kredibilitet u Britaniji.

Nakon što je bio optužen da je on donio odluku da se javnosti otkrije identitet znanstvenika dr. Davida Kellyja, koji je upozorio BBC da je britanska vlada "napuhivala" razloge za rat protiv Iraka, Hoon je ustvrdio kako nikad nije razgovarao sa znanstvenikom, koji je počinio samoubojstvo nakon što je otkriven njegov identitet. Ministarstvo obrane naknadno je priznalo da je Hoon razgovarao s dr. Kellyjem, koji ga je upozoravao kako "nema dovoljno dokaza da Irak posjeduje oružje za masovno uništenje."