Večernji list: 29. 07. 2003.

UMIROVLJENICI OD USTAVNOG SUDA TRAŽE PRITISAK NA DRŽAVU

Umirovljenici traže vraćanje duga

Umirovljenici traže i usklađivanje mirovina prema povećanju plaća

Kako doznajemo iz Ministarstva rada i socijalne skrbi, umirovljenici su, nezadovoljni provedbom Odluke Ustavnog suda od 12. svibnja 1998., pronašli "kvaku", i to u izmijenjenom Ustavnom zakonu. Tako će Ustavni sud, možda već krajem ovog tjedna, primiti poštara sa zanimljivim pismom, koje će u borbi za svoja prava potpisati sve umirovljeničke udruge - Matica, Sindikat, Društvo, ali i Hrvatska stranka umirovljenika. Pozivajući se na Ustavni zakon, umirovljenici predlažu Ustavnom sudu donošenje Odluke o dopuni Odluke Ustavnog suda iz 1998. godine. Predlažu da tom dopunom Ustavni sud odredi način provođenja svoje Odluke (budući da to Odlukom nije određeno).

Umirovljenici predlažu i način provođenja odluke: da se dodatak na mirovinu "sto kuna i šest posto" lipanjske mirovine iz 1998. godine uključi u mirovinsku osnovicu, da se uz redovito usklađivanje mirovina utvrdi godišnje povećanje mirovina za postotak porasta bruto društvenog proizvoda (sve dok mirovine ne dosegnu razinu u odnosu na prosjek plaća iz 1993. godine). Umirovljenici predlažu i da se za svakog umirovljenika utvrdi visina duga nastalog u razdoblju od 1993. do 1998. i da im se o tome izda rješenje i utvrdi pravo nasljeđivanja duga. Traže i da se postojeći način usklađivanja mirovina izmijeni na način da se usklađuju s povećanjem plaća.

Za komentar naših informacija zatražili smo predsjednika Matice umirovljenika Hrvatske Vladimira Lokmera. - Većina rečenog je istina - potvrdio je. - Umirovljenici smatraju da je Odluka Ustavnog suda iz 1998. godine provedena tek manjim dijelom, i to donošenjem Zakona o povećanju mirovina radi uklanjanja razlika u razinama iz 2000. godine.

Vladimir Lokmer nije želio govoriti o Prijedlogu umirovljenika Ustavnom sudu, ali ponajprije zato što je taj prijedlog pred potpisivanjem svih spomenutih umirovljeničkih udruga, kojima se pridružila i Umirovljenička udruga javnih poduzeća Hrvatske, te Hrvatska stranka umirovljenika. Tek tada će, kaže, o svemu zajedno govoriti u javnosti.