Vjesnik: 30. 07. 2003.

Vrhovnik podnio neopozivu ostavku, bankari ga drže odgovornim za krah »Lenca«

»Ostavku podnosim da bi se izbjegle neosnovane konotacije i podmetanja kojima bi se potpora Vlade brodogradilištu dovela u vezu s mojim osobnim odnosima s članovima Vlade i stranačkom pripadnošću«, kaže dosadašnji predsjednik Uprave »Lenca« u svojoj ostavci/ Banke-kreditori dale su načelnu suglasnost za daljnje financiranje »Lenca«, ali će se cijela financijska konstrukcija moći realizirati tek nakon što kreditni odbori pojedinih banaka odobre taj plan financiranja i pretvaranja dijela potraživanja u vlasničke udjele

ZAGREB, 29. srpnja - Iako su poslovne banke-kreditori brodogradilišta »Viktor Lenac« u utorak postigle načelni dogovor o zatvaranju financijske konstrukcije za dokapitalizaciju »Lenca«, direktor Damir Vrhovnik podnio je neopozivu ostavku.

Ostavku je uputio predsjedniku Nadzornog odbora i, barem formalnom, najvećem dioničaru »Lenca« Giancarlu Zacchellu, te svim bankama-kreditorima brodogradilišta.

Vrhovnik u ostavci izražava spremnost da nastavi obavljati svoje redovne dužnosti do formalnog razrješenja i dok Nadzorni odbor ne imenuje novoga direktora. Nedavno je Nadzorni odbor Vrhovnika ponovno imenovao predsjednikom Uprave »Lenca« na mandat od četiri godine. Kako doznajemo, Vrhovnik je na bolovanju, a brodogradilištem rukovodi njegov zamjenik Ognjen Antunac.

»Osjećam se odgovornim za stanje u brodogradilištu, jer kao što sam bio zaslužan za uspjehe, objektivno sam odgovoran za neuspjehe u poslovanju«, stoji, među ostalim, u Vrhovnikovu pismu.

Ističe da ostavku podnosi »da bi se izbjegle neosnovane konotacije i podmetanja kojima bi se potpora Vlade brodogradilištu dovela u vezu s mojim osobnim odnosima s članovima Vlade i stranačkom pripadnošću«. Osim toga, Vrhovnik navodi da zbog zdravstvenih tegoba (operacija ruke, op. a.) u skoroj budućnosti neće moći raditi punim kapacitetom.

»Nadam se da će moja ostavka pomoći da se Vlada prema brodogradilištu, radnicima, kooperantima i 15 tisuća ljudi čija egzistencija ovisi o brodogradilištu, odnosi isto kao i prema drugim velikim hrvatskim brodogradilištima«, ističe Vrhovnik.

Dodaje da su stvorene pretpostavke za izlazak brodogradilišta iz krize te da osobnim moralnim činom daje dodatni doprinos tome.

Međutim, kako doznajemo, njegova ostavka ima i svoju pozadinu, koja je manje moralna, a više ima veze s taštinom prvog čovjeka »Lenca«. Banke-kreditori dale su načelnu suglasnost za daljnje financiranje »Lenca«, ali će se cijela financijska konstrukcija moći realizirati tek nakon što kreditni odbori pojedinih banaka odobre taj plan financiranja i pretvaranja dijela potraživanja u vlasničke udjele. To se može očekivati tek u studenome ili najranije krajem listopada ove godine, što je prekasno za »Lenac«, jer njegovi radnici i dobavljači novac očekuju u narednih desetak dana.

Banke su dogovorile i okvirne rokove za provedbu pojedinih aktivnosti, u što je uključeno i sazivanje nove skupštine dioničara i izbor nove uprave i nadzornog odbora brodogradilišta. No u međuvremenu »Lencu« su potrebna obrtna financijska sredstva, koja mu može osigurati jedino Vlada izravno iz proračuna ili kreditom kod neke državne banke (Hrvatske poštanske banke?), a spominje se i ranije odobreni, a nerealizirani, kredit Hrvatske banke za obnovu i razvitak od oko 60 milijuna kuna.

Bankari, kako neslužbeno doznajemo, nisu bili spremni odustati od micanja Vrhovnika iz vrha tvrtke. Njega se drži osobno odgovornim za krah »Lenca« te su ga, iako ima veliku potporu dijela Vlade, predstavnici banaka odlučili potisnuti u drugi plan. Umjesto traženja njegove neodgodive i neopozive ostavke, ponuđeno je alternativno rješenje - višečlana uprava od najmanje tri, a najviše pet članova u koju bi prije svih ušao predstavnik HVB-a te možda IFC-a ili Raiffeisen banke. Bilo bi to prijelazno rješenje do potpunog micanja Vrhovnika iz Uprave »Lenca«, koji u prijelaznom razdoblju, prema mišljenju bankara i IFC-a, ipak treba voditi netko dobro upoznat sa svim problemima njegova poslovanja.

Vrhovniku su, međutim, takvi zahtjevi bili odbojni i neprihvatljivi i stoga je odlučio sam ponuditi neopozivu ostavku, o čemu u službenom pismu ostavke nema ni slova.

U njemu Vrhovnik pozitivno govori o bankama-kreditorima i njihovu dogovoru o financijskom restrukturiranju »Lenca« te osiguranju sredstava za završetak ulaganja.

Vrhovnik napominje da su dogovori s dobavljačima i kooperantima u tijeku te kako je uvjeren da će oni uspješno završiti. Podsjeća da brodogradilište ima ugovorene poslove od oko 35 milijuna dolara, te smatra kako se »može tvrditi da će uskoro ugovoriti nove projekte vrijedne oko 40 milijuna dolara«, a da će »početkom rada "doka 11" u rujnu brodogradilište moći uspješnije nastupiti na tržištu«.

Kao najvažnije probleme istaknuo je neisplatu plaća i opravdano nezadovoljstvo radnika te odlazak stotinjak radnika i inženjera. Dodaje da je zbog toga te zbog nelikvidnosti tvrtke smanjena proizvodnja, a zbog toga su, pak, kasnila dva remonta brodova, te je dodatno smanjen ugled brodogradilišta.

Vrhovnik smatra da je za izmjenu negativnih trendova i vraćanje povjerenja poslovnih partnera nužna brza i cjelovita potpora Vlade putem jamstava za financiranje ugovorenih poslova, kratkoročne pozajmice za plaće i zajma za financijsko rekonstruiranje brodogradilišta.

Račun brodogradilišta »Viktora Lenca«, inače, blokiran je od prošlog tjedna radi potraživanja dvaju kooperantskih poduzeća.

Sindikati brodogradilišta najavili su za 1. kolovoza štrajk zbog neisplate 37 posto plaće za svibanj te lipanjske plaće.

Damir Herceg i Darko Markušić