Vjesnik: 30. 07. 2003.

Je li Tomac dezinformirao javnost o izborima ili su mediji objavili nešto što nije rekao

Neprekidni sukobi između vrha SDP-a i vodstva zagrebačkog SPD-a, kojima šef stranke Ivica Račan svakako želi što prije stati na kraj, bit će riješeni tako da se o svim strateškim odlukama zagrebački SDP-ovci konzultiraju sa stranačkom središnjicom

ZAGREB, 29. srpnja - Iza odluke Predsjedništva SDP-a da na svakom predsjedništvu stranke u ime zagrebačkoga Gradskog odbora sudjeluju potpredsjednik zagrebačkih SDP-ovaca Zdravko Tomac i gradonačelnica Vlasta Pavić, krije se već odavno poznato nezadovoljstvo središnjice te stranke radom najjače stranačke organizacije.

Neprekidni sukobi između vrha SDP-a i vodstva zagrebačkog SDP-a, kojima šef stranke Ivica Račan svakako želi što prije stati na kraj, bit će riješeni tako da se o svim strateškim odlukama zagrebački SDP-ovci konzultiraju sa stranačkom središnjicom. Doznajemo da je na zajedničkom sastanku stranačkog vodstva i predstavnika zagrebačkog SDP-a, koji je održan u ponedjeljak navečer ipak, unatoč pomirljivim izjavama nakon sastanka, bilo i povišenih tonova. Naime, doznajemo da su zagrebački SDP-ovci izmjenjivali međusobne optužbe za nekompetentnost, a Vlasti Pavić zamjereno je što je odluku o poskupljenju vode u Zagrebu, koja je kasnije povučena, donijela bez znanja i konzultacija s vrhom stranke.

Potpredsjedniku zagrebačkih SDP-ovaca Zdravku Tomcu, koji zamjenjuje bolesnog Milana Bandića, zamjereno je što je u javnost pustio krive informacije da će zagrebački izbori biti održani kad i parlamentarni, što znači sredinom studenoga.

Tomac, za kojega njegovi stranački kolege smatraju da je dovoljno diskreditirao stranku i nanio joj mnogo štete, kazao je, pak, da su mediji krivo prenijeli tu informaciju i da on takvo što nije ni govorio. Odnosno, da je riječ o njegovu osobnom mišljenju, a ne o stavu zagrebačkog ogranka SDP-a.

Na Predsjedništvu SDP-a govora je bilo i o koaliciji s IDS-om u osmoj izbornoj jedinici, u Istri. Poznato je, da se priprema koalicijski sporazum koji bi trebao biti završen do početka rujna. Šef stranke Ivica Račan upozoren je da su neki viđeniji IDS-ovci navodno umiješani u nečiste poslove kupnje zemljišta na Brijunima. Tako se doznaje da je Račanu na sastanku u ponedjeljak rečeno kako postoje neke naznake da je bivši istarski župan i sadašnji predsjednik Gradske skupštine u Puli IDS-ovac Stevo Žufić, suvlasnik tvrtke koja je za pet eura po četvornome metru kupovala zemljište na Brijunima od općine, a naknadno ga prenamijenila u građevinsko zemljište, čime je cijena skočila na 40 eura po četvornome metru.

Procjenjuje se da je tom malverzacijom izgubljeno 50 milijuna eura, koji su završili u privatnim džepovima. Premijer je, pak, navodno na to kazao kako je od vodstva IDS-a, s kojim se protekli vikend sastao u Istri, zatražio da se distancira od pojedinaca u IDS-u, koji su umiješani u sumnjive poslove.

SDP, poznato je, nije potpuno jedinstven u stavu da bi se u osmoj izbornoj jedinici trebalo ići u koaliciju s IDS-om koji, prema nekim procjenama, nije više »nedodirljiv« u Istri kako je nekad bio, upravo zbog malverzacija koje su navodno činili pojedini članovi te stranke. Stoga u SDP-u smatraju da bi upravo SDP trebao imati premoć u toj koaliciji, jer osma izborna jedinica ne obuhvaća samo Istru, nego i grad Rijeku i dio Primorsko-goranske županije, gdje tradicionalno SDP ima veliku biračku potporu. Međutim, službeni stav stranke je da će se s IDS-om krenuti u ozbiljne razgovore o koaliciji te vodstvo stranke vjeruje, kao uostalom i vodstvo IDS-a, da će ona dobiti potrebnu biračku potporu.

O eventualnim razmiricama vodstva dviju stranaka pregovarat će krajem kolovoza.

Dada Zečić