Slobodna Dalmacija: 30. 07. 2003.

KAZNENE PRIJAVE PROTIV DRAGANA ČOVIĆA I VISOKIH DUŽNOSNIKA HDZ-a BiH

Mondo - šifra za pljačku

SARAJEVO - Kaznene prijave protiv Dragana Čovića, aktualnog predsjedatelja Predsjedništva BiH, te bivših visokih dužnosnika HDZ-a BiH Marka Tokića, Valentina Ćorića i Miroslava Prce dostavljene su Županijskom tužilaštvu u Mostaru. Kaznene su prijave u istom slučaju podnesene i protiv čelnih ljudi Elektroprivrede HZ HB Matana Žarića i Mile Bule, protiv Branka Raića, direktora poduzeća "Mondo", te još nekolicine osoba iz "Monda", Mostarske porezne uprave i Hercegovačke banke zbog sumnje da su Elektroprivredu HZ HB Mostar oštetili za 1,7 milijuna KM.

Revizijom poslovanja mostarske Elektroprivrede utvrđeno je, naime, da je to javno poduzeće na račun tvrtke "Mondo", koju je osnovao HDZ, uplatilo naznačeni iznos na temelju lažnih faktura, a taj je novac potom služio za financiranje stranačke kampanje 1998. godine, stranačku promidžbu, kupnju nekoliko stanova i automobila, a dio je novca, sumnja se, završio je i u privatnim džepovima.

Poduzeće "Mondo" je zatvoreno nakon obavljena posla 1999. godine odlukom Upravnog odbora na čelu kojega je bio Dragan Čović, a njegova je imovina prenesena u vlasništvo HDZ-a. Kako postupak likvidacije "Monda" nije proveden kod nadležnog suda, niti je pritom utvrđeno stvarno stanje njegovih potraživanja i dugovanja, u istrazi je utvrđeno da spomenuta tvrtka proračunu HNŽ i raznim vjerovnicima duguje oko 850 tisuća KM. Kao član i predsjednik Upravnog odbora "Monda", aktualni predsjedatelj predsjedništva BiH dr. Dragan Čović optužen je za nesavjesno poslovanje i propuste kod likvidacije spomenutog poduzeća, dok se Valentina Ćorića i Miroslava Prcu sumnjiči da su preko "Monda" postali vlasnici skupih automobila mercedesa i BMW-a, u čemu im je pomogao tadašnji tajnik HDZ-a Marko Tokić.

B. MAGAŠ