Slobodna Dalmacija: 30. 07. 2003.

HRVATSKA VLADA UPUTILA HAAGU NOVE DOKAZE ZA OBRANU ODBJEGLOG GENERALA

Za obranu Gotovine 4500 novih dokumenata

ZAGREB - Vlada je u suradnji s Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske poslala Haaškom sudu novih 4500 dokumenata koji bi trebali pomoći odbjeglom generalu Anti Gotovini. Na zamolbu Gorana Mikuličića, Vladina odvjetnika u slučaju Gotovina, državni odvjetnik Mladen Bajić prikupio je dodatne dokumente koji bi trebali upotpuniti dokumentaciju već ranije dostavljenu Haagu.

U mjesec dana nekoliko županijskih državnih odvjetništava dostavilo je Vladi dokumente o procesuiranju ratnih zločina, kao i ubojstva, paleža i pljačke za vrijeme i nakon Oluje. U dokumentaciji se nalazi i osam predmeta u kojima se direktno procesuirao ratni zločin, iako nevladine organizacije na čelu s Hrvatskim helsinškim odborom ostaju pri tvrdnji da je hrvatsko pravosuđe procesuiralo samo jedan slučaj ratnog zločina - ubojstvo srpskih zarobljenika na Koranskom mostu.

Vladin odvjetnik Goran Mikuličić izjavio je za Slobodnu kako je dokumentacija prikupljena na njegov zahtjev. "Zatražio sam od Mladena Bajića i Ministarstva obrane dokumente u vezi sa slučajem Gotovina koji će dopuniti ranije dostavljeni materijal", kazao je Mikuličić, ne želeći komentirati sadržaj te dokumentacije.

U ponedjeljak je Haagu dostavljeno i 275 pojedinačnih predmeta i kaznenim prijavama nastalim za vrijeme i nakon Oluje, koje je podigla Vojna policija i prikupio Glavni stožer.

Marijan Pedišić, jedan od odvjetnika generala Gotovine, zahvalio je Uredu predsjednika Republike, Vladi i Državnom odvjetništvu na angažmanu u prikupljanju materijala koji bi trebali pomoći dokazivanju generalove nevinosti.

- Najvažnije je da su se ti materijali prikupili i da što prije budu upućeni Haaškom tužiteljstvu koje je jedino nadležno ocjenjivati njihovu težinu — rekao je Pedišić, istaknuvši kako se među četiri tisuće dokumenata nalaze i neka najteža kaznena djela nakon Oluje koja bi se mogla čak okvalificirati ratnim zločinom, iako to nije učinjeno u formalnom pravnom postupku.

- To je za nas najvažniji materijal jer se generalu stavlja na teret da je prikrivao zločine nakon Oluje — dodao je Pedišić, izrazivši nadu da će i ovi dodatni dokumenti pridonijeti konačnom rješavanju slučaja Gotovina.

T. KLAUŠKI