Globus: 01. 08. 2003.

DESET GODINA SPORA NA HRVATSKOJ DESNICI

Hoće li Upravni sud vratiti HSP Dobroslavu Paragi?

Napisala: Aleksandra ŠTINGL

Nakon gotovo deset godina još nije riješeno pitanje čija je Hrvatska stranka prava, Đapićeva ili Paragina, predsjednika HSP-a.

Naime, nakon što je Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave provelo obnovu postupka i krajem svibnja 2002. donijelo rješenje kojim se ne mijenja osoba za zastupanje stranke, odnosno to i dalje ostaje Ante Đapić, Paraga je podnio tužbu Upravnom sudu Republike Hrvatske. "Na zahtjev Dobroslava Parage obnovili smo postupak, jer nisu bili provedeni svi dokazi i utvrđene sve činjenice. No, pokazalo se da dokazi nisu dovoljno snažni da bi se rješenje mijenjalo, te osoba za predstavljanje i zastupanje Hrvatske stranke prava ostaje Anto Đapić, istaknuo je Slobodan Ljubičić, pomoćnik ministrice pravosuđa, uprave i lokalne samouprave. Dodao je da se Ministarstvo očitovalo na tužbu po zahtjevu Upravnog suda 8. studenoga 2002. godine i sada se vodi postupak upravnog spora na Upravnom sudu. Od predsjednika Upravnog suda Mladena Turkalja dobili smo odgovor da će "tužba tužitelja Dobroslava Parage biti riješena prema odredbi članka 172. Sudskog poslovnika koji propisuje da će sudac ili sudski savjetnik pregledati sve pripremljene predmete, razvrstati ih prema važnosti, utvrditi kojim će ih redom uzeti u obzir te donijeti odgovarajuće odluke i naredbe u pojedinom predmetu".

Prema riječima Dobroslava Parage, tužba na Upravnom sudu protiv ministričina akta leži već godinu dana, a predmet je u postupku punih deset godina. "Tuđman je još 1993. izdao naredbu da mi se oduzme stranka administrativnim putem, odnosno da se ja jednostavoo izbrišem s mjesta predsjednika stranke, a na moje mjesto upiše HDZ-ov član Anto Đapić. Dvije godine nakon toga registrirali smo stranku HSP 1861 koja djeluje još i danas", objašnjava Paraga. Naglašava da se ni ova vlast nije potrudila razriješiti slučaj. "Bivši ministar pravosuđa dr. Stjepan Ivanišević u svojem je kabinetu ispred mene, odvjetnika Branka Šerića i publicista Danijela Ivina izjavio da će on i njegovo ministarstvo to nasilje nad HSP-om ispraviti, bez obzira na posljedice, a posljedice mogu biti drastične", rekao je Paraga. Nakon dobivenog obećanja, premijer Račan susreo se s Đapićem kojemu je obećao da će mu ostaviti HSP ako glasa za ustavne promjene koje su potom izglasane u studenome 2000. godine, istaknuo je Paraga.