Vjesnik: 31. 07. 2003.

Prvi put javno objavljene smjernice za rad sigurnosnih službi

ZAGREB, 30. srpnja - Godišnje smjernice za rad hrvatskih sigurnosnih službi s potpisom predsjednika Republike Stjepana Mesića i predsjednika Vlade Ivice Račana objavljene su u najnovijem broju Narodnih novina.

U roku 30 dana od objave tih smjernica, dakle do kraja kolovoza, sigurnosne su službe dužne napraviti provedbene planove koji su državna tajna i neće biti objavljeni.

Smjernice su planski dokument kojim predsjednik Republike i Vlada usmjeravaju rad Protuobavještajne agencije (POA), Obavještajne agencije (OA) i Vojne obavještajne agencije (VOA), a temelje se na strategijama nacionalne sigurnosti i obrane, te zakonima i drugim dokumentima kojim se uređuje to područje.

U sklopu sigurnosnog djelovanja radi zaštite najviših vrijednosti zaštićenih Ustavom i nacionalne sigurnosti, agencije trebaju istraživati djelatnosti pojedinaca, skupina, organizacija ili institucija te događaja i pojava usmjerenih na ugrožavanje nacionalne sigurnosti.

To se osobito odnosi na terorizam i radikalno rušenje državne vlasti, ustavnog poretka te ugrožavanja temeljnih ljudskih prava i sloboda, organizirani kriminal koji ugrožava nacionalnu sigurnost i potkopava osnove gospodarskog sustava, počinjenje ratnih zločina nad hrvatskim državljanima u zemlji i inozemstvu te na okolnosti nestanka osoba tijekom Domovinskog rata.

Sigurnosne službe moraju istraživati aktivnosti stranih obavještajno-sigurnosnih službi koje mogu ugroziti interese Republike Hrvatske u zemlji i inozemstvu.

Također sudjeluju u provedbi protuobavještajne zaštite i sigurnosti štićenih osoba, objekata i prostora te u organiziranju i provedbi informacijske sigurnosti u tijelima državne vlasti te razvijanju operativno-tehničke sposobnost za prikupljanje podataka.

Službe su dužne sustavno educirati kadrove, uvoditi svjetske normative i standarde, sustavno provoditi mjere unutarnjeg nadzora uz maksimalno sprečavanje mogućih zloporaba zakonskih ovlasti unutar sustava te time jačati i osposobljavati službu, kao i pridonositi stvaranju civilnog i demokratskog društva, navodi se među ostalim u Godišnjim smjernicama za rad sigurnosnih službi. (Hina)