Novi list: 01. 08. 2003.

HAŠKI TRIBUNAL IZREKAO DOSAD NAJTEŽU KAZNU

Bosanskom Srbinu Stakiću doživotni zatvor

Milomir Stakić (41) bio je gradonačelnik Prijedora, a proglašen je krivim za progon, prisilno protjerivanje i ubojstva

DEN HAAG – Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) donio je u četvrtak najtežu presudu u svojoj povijesti, kaznu doživotnog zatvora, izrečenu bosanskom Srbinu Milomiru Stakiću za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene na području Prijedora 1992. godine. Milomir Stakić bio je gradonačelnik Prijedora tijekom rata u BiH (1992-1995). Na vlast su ga postavile srpske snage koje su zauzele grad u kojemu su Srbi na početku rata činili manje od polovice stanovnika. »Liječnik Stakić kriv je za progon, prisilno protjerivanje i ubojstva (...)«, odnosno zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, rekao je njemački sudac Wolfgang Schomburg. Sudsko vijeće osudilo je Stakića na doživotni zatvor, što je tužiteljstvo i tražilo. Stakić (41) je oslobođen optužbi za genocid.

Etničko čišćenje u Prijedoru predstavlja jedno od najtragičnijih poglavlja rata u BiH. Provedeno je zatvaranjem tisuća ljudi u trima logorima – Omarskoj, Keratermu i Trnopolju, u kojima su mučenja, silovanja i zlostavljanja bila svakodnevna pojava.

»Sudsko vijeće utvrdilo je da su se u logorima često događala ubojstva. Nema sumnje da su počinjeni pokolji«, rekao je Schomburg. Prema njegovim riječima, ubijeno je više od 1.500 ljudi, a dosad je identificirano 486 žrtava. Prema konzervativnim procjenama, u logore je bilo deportirano više od 20.000 ljudi, rekao je sudac. U Stakićevoj optužnici navodi se, između ostalog, da je odgovoran za ubojstvo 120 ljudi, koji su u dva autobusa odvedeni iz logora Keraterm i Omarska u kolovozu 1992., nedugo prije zatvaranja logora.

Presuda Milomiru Stakiću najteža je presuda koju je dosad izrekao Haški sud. Srpski general Radislav Krstić, proglašen krivim za genocid zbog pokolja u Srebrenici, osuđen je 2. kolovoza 2001. na 46 godina zatvora. (Hina)