Vjesnik: 02. 08. 2003.

Štrajk u »Viktoru Lencu«: Ako plaće ne stignu do 4. kolovoza, radnici izlaze na ulice

Predsjednik Sindikata »Lenca« Damir Bačinović rekao je da, ako se uskoro ne potpiše sporazum između vlasnika »Lenca«, kreditora i Vlade o tome da se osigura financiranje Brodogradilišta, Sindikat će tražiti da Vlada preuzme škver u Martinšćici

RIJEKA, 1. kolovoza - Od 1100 radnika Brodogradilišta »Viktor Lenac«, njih šestotinjak u petak ujutro započelo je štrajk zbog dviju i pol neisplaćenih plaća. Ako do ponedjeljka ne dobiju 37 posto plaće za svibanj i plaću za lipanj, u srijedu će izaći na ulice.

»Molimo građane Rijeke i Hrvatske da nas razumiju, jer većina nas je gladna, a ovdje unutar "žice" u "Lencu" možemo štrajkati do besvijesti«, rekao je predsjednik Sindikata »Lenca« Damir Bačinović na konferenciji za novinare u petak.

Ne bude li uskoro potpisan sporazum između vlasnika »Lenca«, kreditora i Vlade o osiguranju financiranja Brodogradilišta, Sindikat će tražiti od Vlade da ona preuzme škver u Martinšćici, naglasio je Bačinović.

U petak ujutro u »Lenac« nije ušao ni jedan od 380 kooperanata. No, nakon pregovora s Upravom, Sindikat i Štrajkaški odbor dopustili su dvadesetorici kooperanata da popodne izvedu završne remontne radove na brodu »Jaro«, koji u subotu prema ugovoru treba napustiti »Lenac«.

Bačinović je istaknuo da, prema Zakonu o radu, kooperantima ne bi smjeli zabraniti pravo na rad, »ali taj smo zakon prekršili da spriječimo eventualni fizički obračun između radnika "Lenca" u štrajku i kooperanata, svojevrsnih "štrajkolomaca"«.

Ako do kraja idućeg tjedna Uprava ne ispuni zahtjeve štrajkaša, Štrajkaški odbor zatražit će da se osnuje krizni menadžment u Brodogradilištu, jer radnici svoju budućnost vide jedino »pod kapom države«. Inače, mjesečno je za plaće radnika u »Lencu« potrebno je oko 1,4 milijuna dolara.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Ivo Marjanović naglasio je da Sindikat ima dva rješenja za »Lenac« ako se ne osigura potrebnih 28 milijuna dolara. »Prvo je rješenje da država za jednu kunu preuzme "Lenac", a drugo reprogramirani stečaj s preustrojem«, rekao je. Smatra logičnim da država pokrene i istragu o financijskom krahu »Lenca«, s obzirom da je u to privatno brodogradilište »ulupala i silan novac hrvatskih državnih obveznika«.

Naime, banke kreditori, vlasnici i Vlada potpisali su predugovor o nastavku ulaganja i restrukturiranju brodogradilišta vrijedan 28,7 milijuna dolara. Taj se novac očekuje tek u listopadu pa je do tada potrebno namaknuti oko sedam milijuna dolara za normalno poslovanje Brodogradilišta i za plaće. Vlada je spremna osigurati oko tri milijuna dolara, a odgovor banaka i vlasnika očekuje se za desetak dana.

Na skupu održanom u Parku brodograditelja radnici su nosili transparente: »Mi smo gladni«, »Neplaćanje rada je krađa«, »Imamo samo rad i živimo samo od plaće«. Na tom skupu radnici su, uz isplate plaća i osnivanje kriznog menadžmenta, zatražili prijenos vlasništva na državu ako sadašnji vlasnik u razumnom roku ne ispuni ta dva zahtjeva. Uz to, traže pravo na rad i zaradu, te odgovornog vlasnika, jednostavnu organizaciju i sposobno rukovodstvo. Jer, kaže Bačinović, njihovi vlasnici već dvije godine mudruju o daljnjem (ne)ulaganju u Brodogradilište i tom svojom neodlučnošću doveli su radnike na prosjački štap.

Na završetku konferencije pojavio se i v.d. direktora »Lenca« Ognjen Antunac koji je kazao da »Lenac« »plaća cijenu svog razvoja, ali i opakog svjetskog brodograđevnog tržišta na kojemu je pala potražnja za brodovima polagačima optičkih kablova«. »"Lenac" je u prošlih nekoliko godina zaposlio više od tisuću ljudi. Trenutačno imamo 40 milijuna dolara ugovorenih poslova, a u planu je još tridesetak milijuna. To svjedoči da Brodogradilište ima šanse«, rekao je. Naglasio je da je razvoj »Lenca« bio jedini način za jači proboj na svjetsko tržište i opstanak, jer je »danas teško dobiti poslove remonta u konkurenciji jeftinih brodogradilišta iz Turske, Bugarske, Crne Gore i Rumunjske«.

DAMIR HERCEG