Slobodna Dalmacija: 02. 08. 2003.

NENADANA SMJENA VLASNIKA TVRTKE VIS d.d.

Vinko Sindičić kupio viške hotele

VIS - Viška hotelska kuća "Vis" d.d., nakon iskazanog interesa brojnih kupaca, napokon je ovih dana promijenila vlasnika. Naime, na opće iznenađenje, dosadašnjega većinskog vlasništva Brodsko-posavsku banku zamijenio je poduzetnik Vinko Sindičić, koji svoje poslovno carstvo s dvije tvrtke ima u Njemačkoj, a sa suprugom živi na relaciji Rijeka-Berlin. Iz predočenog ugovora u kupnji dionica vidljivo je da je Sindičić s 37 milijuna kuna otkupio 370.809 dionica ili 71,60 posto temeljnog kapitala bivšeg vlasnika, te s još otkupljenih dionica četvorice malih dioničara, kontrolira 76 posto temeljnog kapitala "Vis" d.d.

Kako se odlučio na ulaganje na Visu, pretekavši brojne zainteresirane ulagače, među kojima su i poznate domaće i strane tvrtke?

— Vis je pravi dragulj i mislim da će se ulaganje isplatiti. Ja sam i sam otočanin, iz Krka, poznam prilike i mentalitet malih otočnih mjesta, stoga sam u prednosti pred drugima i dobro znam što se od ovog prirodnog potencijala može stvoriti. Naravno — dodao je Sindičić — predstoji detaljni uvid u stanje i mogućnosti tvrtke i glede toga nova ulaganja u stvaranje potrebnih standarda.

Vinko Sindičić zbog svoje prošlosti nije nepoznat hrvatskoj javnosti. Njegovo se ime proteklog desetljeća često vezalo uz hrvatsku političku emigraciju 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća i atentate na Bruna Bušića i Nikolu Štedula. Stoga nismo mogli zaobići i to pitanje upravo zbog dolaska jedne takve kontroverzne osobe za vlasnika hotelskog poduzeća u jedno malo mjesto kao što je Vis.

— Ne želim da se o tome stvara fama, o tobožnjoj mojoj prošlosti. To su same insinuacije i političke igre moćnika u određenom političkom trenutku kakvih i dandanas ima po cijelom svijetu, u kojima sam i sam sudjelovao — kaže Sindičić — te dodaje — da je i prije, u Škotskoj uživao ugled dobrog gospodarstvenika. Ja sam i prije bio bogat. Moja su djeca odrasla u mercedesima i porsheima. Ni jedan moj poznanik nije sa mnom prekinuo kontakte. Bio sam ugostitelj iako sam završio ekonomski fakultet, obišao sam dobar dio svijeta, govorim više stranih jezika... A svi oni koji su mi učinili nepravdu, tuženi su, i nadam se da ću sa sebe skinuti te nebuloze o tobožnjoj mojoj sumnjivoj prošlosti. Mislim, da ću s ovim turističkim biznisom u Visu demantirati nevjerne tome — završio je Sindičić.

M. PEČAREVIĆ