Slobodna Dalmacija: 04. i 05. 08. 2003.

NESUĐENI VLASNIK VIŠKIH HOTELA OSTAO DUŽAN HOTELU TAMARIS

Sindičić napustio Vis ne plativši hotelski račun

VIS - Kada su mnogi na škoju sa žaljenjem konstatirali kako je viška hotelska kuća dospjela u ruke Vinka Sindičića, osobe sumnjive prošlosti, dogodio se novi obrat. Dosadašnji većinski vlasnik, Brodsko-posavska banka, zadržala je status većinskog vlasnika sa 71 posto udjela u temeljnom kapitalu.

"Naime, kako Sindičić do 1. kolovoza nije uplatio ugovoreni utvrđeni iznos kupoprodaje od 37 milijuna kuna, Brodsko-posavska banka ostaje i dalje vlasnikom naše tvrtke, a sklopljeni ugovor više ne proizvodi nikakve pravne učinke te se sukladno Zakonu o obveznim odnosima, ugovor smatra raskinutim", kazao je na konferenciji za novinare predsjednik Uprave Visa d.d. dipl. oec. Jakša Medvidović, potaknut, kako kaže, sve prisutnijom medijskom halabukom.

"Dok se mi istinski trudimo da u punoj turističkoj sezoni ponovimo prošlogodišnje rekordne rezutlate, nesretnim stjecajem okolnosti pokušava se pokvariti inače dobar image tvrtke na turističkom tržištu", kazao je Medvidović te nastavio: "Činjenica je da je g. Vinko Sindičić 8. srpnja zaključio ugovor o kupoprodaji dionica s većinskim vlasnikom dionica Vis d.d., Brodsko-posavskom bankom. Isto tako je točno da imenovani gospodin svoje ugovorne obveze iz navedenog ugovora, dakle, plaćanje financijske obveze nije izvršio do zadanog roka, tj. 18. srpnja, te kasnije produženog od strane većinskog vlasnika, zaključno s 31. srpnja."

"Uz to", dodaje Medvidović, "Sindičić se 28. srpnja pojavio nenajavljen u Upravi tvrtke sa spomenutim ugovorom, a 29. srpnja pismenim putem zatražio upis u knjigu dionica Visa d.d." "Međutim, nakon uvida u priloženu dokumentaciju", kaže Medvidović, "te nakon konzultacije s BPB—om, a sukladno Zakonu o trgovačkim društvima, odgovorio sam 30. srpnja na Sindičićev zahtjev i zatražio da dodatno dostavi dokaze o uplati iznosa iz ugovora kako bih mogao izvršiti upis u knjigu dionica. Potom BPB 1. kolovoza obavještava Sindičića da nije ispunio ugovorne obveze te raskida ugovor i o tome šalje obavijest Upravi Visa d.d."

"Gospodin Sindičić", nastavlja predsjednik Uprave Visa d.d., "1. kolovoza napušta hotel Tamaris, u kojemu je bio smješten, kao i otok Vis, a da račun nije podmirio, kao što je uobičajeno, na licu mjesta, nego je kazao šefu prodaje da mu račun dostavi na kućnu adresu. Prije odlaska daje izjavu za sredstva javnog priopćavanja da je kupio viške hotele."

"Prema tome", tvrdi Medvidović, "nikakvih promjena u knjizi dionica Visa d.d. nema. Brodsko-posavska banka i dalje je većinski vlasnik dionica Visa d.d."

Ostaje nam tek vidjeti kako će se ovaj viški hotelsko—turistički thriller razriješiti. Kako bilo da bilo, sudbina viških hotela upravo je neizbježna tema svih razgovora na otoku.

Marko PEĆAREVIĆ