Večernji list: 06. 08. 2003.

SREBRENICA - BIVŠI PREDSJEDNIK SAD-A OTVORIT ĆE MEMORIJALNI CENTAR

Clintonov dolazak posvadio Srebreničane

SARAJEVO - Bivši američki predsjednik Bill Clinton otvorit će 20. rujna Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, zajedničku grobnicu ubijenih Bošnjaka iz Srebrenice. Takva je odluka organizacijskog odbora izazvala podjele među preživjelim Srebreničanima te je potaknula polemiku o ulozi SAD-a i predsjednika Clintona u srebreničkoj tragediji. Clintonovu dolasku u Srebrenicu oštro se usprotivila Udruga građana "Majke Srebrenice i Podrinja", jedna u nizu onih koje okupljaju preživjele Srebreničane. Ta udruga najavu o Clintonovu dolasku u BiH te pristanak da on otvori spomen-obilježje žrtvama srebreničke tragedije ocjenjuje skandaloznom. Clinton je, kažu, posljednja osoba kojoj treba povjeriti takvu čast, jer je on kao predsjednik velesile nijemo promatrao ubijanje građana međunarodno priznate države BiH.

Protivnici Clintonova dolaska otišli su i korak dalje, ustvrdivši da je bivši američki predsjednik predanost zločinu i genocidu potvrdio u Daytonu, potpisavši akt kojim je legaliziran. Oni upozoravaju da bi spomen-obilježje stradalim Srebreničanima, otvori li ga Clinton, moglo postati spomenikom velikim srpskim pobjedama, a ne centar trajne borbe protiv zločina i genocida.

No, kako je kazao visoki predstavnik Paddy Ashdown, Clintonov dolazak u BiH želja je obitelji ubijenih Srebreničana. Članovi većine udruga obitelji srebreničkih žrtava drže kako su Clinton i njegova administracija odigrali bitnu ulogu u zaustavljanju rata u BiH. Ovakvom stavu priklonio se i islamski vjerski poglavar u BiH reis-ul-ulema Mustafa efendija Cerić, koji ne krije zadovoljstvo Clintonovim pristankom da se odazove na poziv preživjelih Srebreničana.