Novi list: 06. 08. 2003.

OČEKIVANI RASPLET DOGAĐAJA NAKON ZAHTJEVA HAAGA DA SASLUŠA UMIROVLJENOG GENERALA U STATUSU OSUMNJIČENIKA

Odgođeno saslušanje Mirka Norca

RIJEKA – Umirovljeni general Mirko Norac, čije je saslušanje u statusu osumnjičenika tražio Haški sud (ICTY), neće biti saslušavan 12. kolovoza u Zagrebu, kako je prvotno bilo najavljeno, već je saslušanje odgođeno za rujan. Haški sud je, naime udovoljio zahtjevu Norčevih odvjetnika koji su tražili odgodu radi bolje pripreme obrane i pribavljanja dokumenata. Potvrdili su nam to još u ponedjeljak neslužbeni, ali pouzdani izvori koji navode da je donesena definitivna odluka o odgodi.

Zasad nije poznat točan datum u rujnu kada bi se u zagrebačkom uredu ICTY-ja trebao saslušati Norac. Izvori bliski slučaju navode da je ovaj najnoviji razvoj događaja očekivan, pogotovo za branitelje Norca, među kojima je i riječki odvjetnik Tomislav Sabljar, koji su odmah ocijenili rok koji im je dan za pripremu obrane prekratkim, pogotovo uzme li se u obzir težina slučaja, te podnijeli zatjev za odgodu Norčevog saslušanja.

Nakon Norčeve odluke da pristane na razgovor s haškim istražiteljima za njega su ostala dva ključna problema. Prvi je, hoće li s odvjetnicima u istražnom razgovoru uspjeti razuvjeriti tužiteljstvo u Haagu i postići da se ne podigne optužnica, što bi za njega svakako bilo najbolje. Druga odluka je hoće li se, u slučaju podizanja optužnice, suđenje prepustiti Hrvatskoj. Među ljudima upoznatim s dosadašnjim istragama, međunarodnim dogovorima i načinom postupanja Haaga procjenjuje se da su mnogo veće šanse da suđenje bude u Hrvatskoj nego da će tužitelji odustati od optuživanja Norca.

F. VEŽNAVER