Večernji list: 06. 08. 2003.

ZBOG SUMNJE U ORGANIZIRANI KRIMINAL RADNICI ORAHOVIČKOG "PARNELA" POZVALI U POMOĆ USKOK

Mesićev nećak i prijatelj uništili tvornicu parketa

Kome pomažu Predsjednikovi ljudi ako radnici mjesecima nemaju što jesti

VIROVITICA, ORAHOVICA - Agonija poduzeća "Slavonijahrast", koje je još 1968. godine, kao tadašnji predsjednik općine Orahovica, formirao današnji predsjednik RH Stjepan Mesić, samo je jedan od neslavnih primjera hrvatske privatizacije u kojoj čak i tvrtka s traženim proizvodom na stranom tržištu i stručnim radnicima, u neučinkovitoj pravnoj državi, može propasti. Sa 300 zaposlenika prezaduženo poduzeće spalo je na stotinjak, a kada je, prije godinu dana, modernu tvornicu i dio radnika uzela u zakup novoosnovana tvrtka "Parnel" Orahovica, poslovno povezana sa zagrebačkom tvrtkom "Solidum Žužić", s najvećim vjerovnikom Slavonskom bankom dogovoreno je smanjenje duga sa 40 milijuna kuna na 18 milijuna uz otplatu na rok od deset godina. Banka je osigurala još 10,5 milijuna kuna obrtnog kapitala za proizvodnju, ali unatoč svemu, 83 zaposlenika od ožujka ove godine ne mogu doći do plaće. Od sredine lipnja radnici nemaju što raditi, tvornica nema struje, pa sami u skladištu čuvaju nedovršeni parket vrijedan oko 90.000 eura, od kojega namjeravaju naplatiti barem dio plaća.

Sindikat je podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih tražeći da se ispita zbog čega je tvrtka propala. Delegacija sindikata "Parnela" u ponedjeljak je od Dražena Vujčića, zamjenika župana Virovitičko-podravske županije, zatražila pomoć obavijestivši županijsku vlast o sumnji da je u manipulacije njihovim sudbinama upleten i Ured predsjednika RH Stjepana Mesića, rođenog Orahovčanina. Potkrijepivši sumnje u organizirani kriminal brojnim dokumentima, delegacija sindikata "Parnela" traži da događaje u njihovu poduzeću što prije preispita USKOK.

- Izgladnjeli smo, bez novca i nemamo čime djeci kupiti knjige za školu, a uprava poduzeća vara državu i radnike koji nemaju pravo na plaću ni na jednokratnu socijalnu pomoć. Kome su pomogli gospodin Vjećeslav Rački, koji je rekao da ga je poslao osobni prijatelj, predsjednik RH Stjepan Mesić, da spasi firmu, Predsjednikov nećak Zlatko Mesić i navodni Predsjednikov vjenčani kum Žužić ako radnici nemaju kruha? Jedan od naših razočaranih kolega poručio je da će se javno objesiti na ulazu u poduzeće. Čujemo da se o našoj sudbini "kuha" u Uredu predsjednika RH Stjepana Mesića - kaže Marica Čavić, sindikalna povjerenica "Parnela", ističući kako je sramota za pravnu državu da se radnicima nanosi tolika šteta, a da nitko za to ne odgovara. Više od mjesec dana orahovička tvornica parnel parketa prepuštena je samo radnicima, a u nju direktori "Parnela" i "Slavonijahrasta" vrlo rijetko dolaze, pa je pitanje tko će i kada pokrenuti proizvodnju i radnicima vratiti radna mjesta i izgubljeno povjerenje u pravnu državu.