Vjesnik: 06. 08. 2003.

Češka vojna obavještajna služba nije »očišćena« od komunističkih kadrova

ZAGREB, 5. kolovoza - Češku vojnu obavještajnu službu nije njeno vodstvo dosad uspjelo »očistiti« od svih suradnika koji su u prošlosti imali veze s komunističkom obavještajnom službom StB. Sadašnje vodstvo vojne obavještajne službe ne dijeli mišljenje bivšeg ministra obrane Jaroslava Tvrdika koji je htio provjeriti sve češke špijune tvrdeći da oni koji su surađivali s StB-om ne mogu biti pouzdani. Kako piše praški dnevnik Lidove noviny, sadašnje vodstvo smatra da samo obična suradnja sa StB-om ne mora za češke špijune značiti problem, a neki časnici koji su imali veze sa StB-om, tvrdi taj dnevnik, čak su unaprijeđeni.

Namjera je bila bivšeg ministra obrane Jaroslava Tvrdika da ponovo provjeri sve vojne obavještajce, a one kojima se dokaže suradnja sa StB da ih se otpusti. No tajna služba, koju vodi Josef Prokš, češke zakone tumači tako da sama suradnja sa StB ne može biti razlog za otpuštanje s posla. Po svjedočenju Petra Pelza, bivšeg šefa češke vojne obavještajne službe, prije 1990. svi profesionalni vojnici i mnogi ročnici surađivali su s komunističkom obavještajnom službom.

Lidove noviny upozoravaju da je vojna obavještajna služba sama provjerava svoje agente, bez sudjelovanja drugih službi ili Narodnog sigurnosnog ureda te konstatira da kad bi se »čišćenje« češke obavještajne službe obavljalo po zamisli bivšeg ministra obrane, ne bi u njoj mogao opstati ni sadašnji šef Josef Prokš koji je do 1989. godine (godina »Baršunaste revolucije«) bio zapovjednik istražne postrojbe koja je pripadala obavještajnoj službi.

V. B.