Novi list: 07. 08. 2003.

ŽUPANIJSKI SUD ODLUČIO POKRENUTI ISTRAGU O PRIMANJU MITA BIVŠEG DRŽAVNOG ODVJETNIKA

Ipak istraga protiv Canjuge i Batarela

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda ovime je poništilo odluku istražnog suca Ratka Šćekića koji je prethodno zaključio da USKOK-ovi dokazi nisu dostatni za pokretanje službene istrage

ZAGREB – Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu zaključilo je da postoje okolnosti za pokretanje istrage protiv Krunoslava Canjuge i Mirka Batarela zbog primanja i davanja mita.

Ta je odluka jučer priopćena medijima, a sama je sjednica održana još 31. srpnja. Ovim se poništava odluka istažnog suca Ratka Šćekića koji je prethodno zaključio da USKOK-ovi dokazi nisu dostatni za pokretanje službene istrage. U jučerašnjem priopćenju se navodi da je vijeće našlo dovoljno okolnosti koje upućuju na sumnju da je Canjuga uzimao, a Batarelo primao mito, ne navodeći specifično o kojim se pojedinostima radi. Odluka je donesena na temelju podataka iz predistrage.

USKOK je krajem svibnja osumnjičio tadašnjeg zagrebačkog županijskog odvjetnika (ŽDO) za primanje mita i odavanje službene tajne te odvjetnika Mirka Batarela za davanje mita. Istražni sudac Šćekić sredinom srpnja nije se složio s njihovim zahtjevom o pokretanju istrage jer USKOK-ove dokaze nije smatrao dostatnima. No, Državno odvjetništvo se žalilo na takvu odluku te će se istraga ipak provesti. Protiv ovog rješenja Izvanraspravnog vijeća obje stranke imaju pravo žalbe, koja ne zadržava izvršenje. Canjugin odvjetnik Mate Matić jučer je i najavio žalbu Vrhovnom sudu.

– Ja još nisam primio rješenje Županijskog suda, jer nisam u Zagrebu. No, odmah mogu kazati da ćemo se na ovakvu odluku žaliti Vrhovnom sudu, kazao nam je jučer Matić.

Inače, Državnoodvjetničko vijeće je na zahtjev glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića pokrenulo i stegovni postupak protiv Krunoslava Canjuge zbog odavanja službene tajne i nanošenja štete ugledu odvjetništva. Ročište u tom postupku zakazano je za 15. rujna, a do završetka kaznenog postupka Canjuga je suspendiran s dužnosti zagrebačkog ŽDO-a, te je premješten na mjesto zamjenika ŽDO-a u Zlataru.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) sumnjiči Canjugu da je u slučaju hvatanja švercera kave odavao informacije koje su predstavljale službenu tajnu odvjetniku Mirku Batarelu, branitelju jednog od osumnjičenih u tom slučaju. Zagrebački je odvjetnik, tvrdi USKOK, u zamjenu za te informacije Canjugi davao mito.

Danko RADALJAC