Novi list: 07. 08. 2003.

NAJAVA SLOVENSKOG MINISTRA POTOČNIKA

Slovenija »ubrzava« primjenu Schengena

LJUBLJANA – Slovenija će biti spremna za uvođenje schengenskog režima na granici s Hrvatskom 2006. godine, izjavio je slovenski ministar za europske poslove Janez Potočnik u razgovoru za slovensku televiziju u okviru emisije »Aktualno« posvećene spomenutoj temi.

Potočnik je pojasnio da od svibnja 2004. godine, kad će Slovenija s ostalim državama srednje i istočne Europe postati članica EU-a, Slovenci na granicama s Italijom, Austrijom i Mađarskom više neće imati carinsku kontrolu roba, ali će i dalje biti podložni policijskoj kontroli.

Potočnik je dodao da je uvođenje schengenske kontrole na vanjskoj granici EU s Hrvatskom ovisno i od postupaka Mađarske koja se također mora pripremiti na usvajanje schengenskih standarda.

Inače, ministar unutrašnjih poslova Rado Bohinc Slovenije izjavio je prije dva mjeseca, točnije 6. lipnja, da je Slovenija spremna uvesti schengenski režim 2006. ili 2007. godine. Sudeći po izjavi Potočnika, sada prevaže 2006. godina, što znači da Slovenija »ubrzava« Schengen. Ima li to kakve veze sa sporom oko gospodrskog pojasa. (Hina)