Novi list: 08. 08. 2003.

POLICIJA I DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO ISPITUJU POKUŠAJ PRODAJE HOTELSKOG PODUZEĆA VIS d. d. VINKU SINDIČIĆU

Sindičićev novac već je trebao biti pod povećalom

Porijeklo 37 milijuna kuna, koje Sindičić, prema vlastitoj izjavi čuva u PBZ-u, već je trebalo biti ispitano, jer banke imaju zakonsku obvezu prijaviti Uredu za sprečavanje pranja novca sve transakcije veće od 100.000 kuna

ZAGREB – Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić u srijedu nije htio komentirati napise iz jednih dnevnih novina u kojima se tvrdi da MUP istražuje je li Vinko Sindičić, pokušajavaći kupiti viške hotele, zapravao htio oprati novac ubijenoga Željka Ražnatovića Arkana. Ipak, Bajić je potvrdio da policija i Državno odvjetništvo ispituju porijeklo Sindičičevog novca.

Ne želim komentirati članke u novinama. Mogu vam samo reći da policija i Državno odvjetništvo provjeravaju porijeklo novca s kojim je Sindičić namjeravao kupiti hotelsko poduzeće Vis d. d. Nešto više o tome u ovom trenutku doista ne mogu reći, kazao je za naš list jučer Mladen Bajić.

Izvori našeg lista u MUP-u također nisu imali komentara na spekulacije da Sindičić pere novac ubijenog srpskog mafijaša. Međutim, činjenica je da policija i Državno odvjetništvo provjeravaju ima li u Sindičićevom pokušaju kupnje viških hotela bilo kakvih nepravilnosti ili nezakonitosti.

U prodaju viškog hotelskog poduzeća policija se uplela na traženje Joška Medvidovića, direktora hotelskog poduzeća Vis d. d. Medvidović je, navodno, od policije zatražio intervenciju, jer je Sindičićevu gestu pokazivanja pištolja u koferu shvatio kao prijetnju. Prema našim informacijama da se Sindičića progoni za kazneno djelo prijetnje ipak nema elemenata.

Također, postavlja se i pitanje za koje bi se nedjelo Sindičiča uopće moglo kazneno progoniti, ako se ispostavi da je novac kojim je htio kupiti hotele čist. Naime, Sindičić je s Brodsko-posavskom bankom, vlasnikom Visa d.d., potpisao ugovor, ali nije ispunio uvjete pod kojima je mogao preuzeti dionice hotelskog poduzeća. Glavni uvjet bila je uplata 37 milijuna kuna, ali Sindičić nije uplatio taj novac. Također, Vinku Sindičiću bezuspješno je prošao i pokušaj da se upiše u knjigu dionica unatoč činjenici da nije platio ugovorenu svotu.

Tih 37 milijuna kuna, koje su trebale biti uplaćene Brodsko-posavskoj banci, Sindičić, prema vlastitoj izjavi, čuva u PBZ-u. No, porijeklo tog novca trebalo je već biti ispitano, jer banke imaju zakonsku obvezu prijaviti Uredu za sprečavanje pranja novca sve transakcije veće od 100.000 kuna. U Uredu za sprečavanje pranja novca jučer se nije moglo dobiti nikoga. Predstojnik Ureda Ivica Maros na godišnjem je odmoru, a njegov zamjenik bio je nedostupan novinarima, jer se bavio pitanjima Europske komisije.

S. ABRAMOV

Račan: Vjerujem da je ta priča ad acta

BIŠEVO – »Nadam se i želim vjerovati da je skandalozna prodaja hotela iza nas, da se neće dogoditi«, rekao je jučer premijer Račan komentirajući pokušaj prodaje hotelskog poduzeća »Vis« bivšem udbašu Vinku Sindičiću. Premijer je pozdravio reakciju glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića, koji je najavio istragu o podrijetlu novca kojim je Sindičić pokušao kupiti tu turističku tvrtku. »Vjerujem da je ta priča ad acta«, rekao je Račan.

Račan, koji se odmara na Braču, posjetio je i Vis, a novinarima je kazao i da je račun Slobodne Dalmacije deblokiran, najavljujući privatizaciju toga dnevnog lista, te naglasio da će se »natječajem spriječiti neke koji bi htjeli medijski monopol«. (Hina)

Lalić: Neoprostiva pogreška

SLAVONSKI BROD – Nakon što je pukla bruka oko namjere uprave Brodsko-posavske banke da banku, a s njom i turističko poduzeće »Vis« d.d proda Vinku Sindičiću, Antun Milović predsjednik NO-a te banke o moralnom aspektu pregovora kaže: »Moram priznati da sam o njegovoj prošlosti tako malo znao i jednostavno, o tome nisam ni vodio računa!«

Međutim, Ljubica Lalić, potpredsjednica HSS-a, inače iz brodskog kraja misli nešto drugačije: »Naprosto mi nije jasno da se netko u banci mogao odlučiti na prodaju tih hotela, a da se ne upita za moralnu podlogu, ali i za bonitet kupca. Mislim da se radi o jezivoj i neoprostivoj odgovornosti, ukoliko je točno ono što smo pročitali u novinama. Na izjavu predsjednika NO banke Milovića koji je rekao kako nije znao ništa o Sindičiću, naša sugovornica kaže: »Teško mi je shvatiti da netko u Hrvatskoj ne zna tko je Vinko Sindičić i da ne zna na koji je način zarađivao novac.

V. K.