Slobodna Dalmacija: 09. 08. 2003.

LIVIO BOLKOVIĆ, ŠEF PULSKOG SDP-a, OŠTRO SE PROTIVI KOALICIJI SVOJE STRANKE S IDS-om

Neću s Jakovčićem na izbornu listu

Odluka središnjica SDP-a i IDS-a o zajedničkoj listi u 8. izbornoj jedinici izazvala je pravu revoluciju u pulskom SDP-u. Livio Bolković, šef SDP-a Pule i predsjednik tamošnjega Gradskog vijeća, koji je jedan od organizatora potpisivanja peticije protiv IDS-ova projekta Brijuni rivijera i koji se već godinama oštro sukobljava s Ivanom Jakovčićem, stavljen je tako pred gotov čin. Štoviše, Slavko Linić i Mato Arlović uvjeravali su ga da će im taj izborni savez donijeti više zastupničkih mandata.

No, Bolković kao da je odlučio raditi po svome, uvjeren kako tim predizbornim savezom SDP u Istri može samo izgubiti jer se mora odreći svoje politike podjednakog distanciranja i od HDZ-a i od IDS-a. Bolković tvrdi kako su u zabludi oni koji su očekivali da će nakon odluke zagrebačke središnjice o koaliciji SDP Pule zašutjeti i zaboraviti sve ono što je IDS u Istri učinio. Po njegovu mišljenju, obveza SDP-a prema svojim biračima jača je od toga.

Na pitanje ostaje li i dalje pri tome da neće na listu s IDS-om te odnosi li se ta odluka i na cijeli pulski SDP, Bolković nam je rekao:

— Što se mene tiče, ostajem kod onoga što sam najavio. Ništa se ne može dogoditi da promijenim svoj stav. Što se tiče pulskog SDP-a, o tome će odluku donositi gradska, županijska organizacija te središnjica stranke.

Očekujete li sankcije budući da ste se oglušili o odluku središnjice stranke?

— U posljednjih 14 godina često se nisam slagao s odlukama Županijske organizacije SDP-a i sa središnjicom, pa nije bilo sankcija. SDP je demokratska stranka i ne vidim razloga za bilo kakve sankcije. Govorim ono što mislim, kao i ono što misli većina članova pulskog SDP-a i, što je najvažnije, ono što misle naši birači. Mi smo vodili politiku distanciranja kako od HDZ-a tako i od IDS-a i sada bi bilo neozbiljno kada bismo zagovarali koaliciju s IDS-om.

Borite li se vi protiv monopola IDS-a kao što ste se borili protiv populističkog monopola HDZ-a?

— Nemam ništa protiv IDS-a i mislim da su oni odigrali u Istri pozitivnu ulogu, pogotovo u HDZ-ovskim vremenima. No, IDS i HDZ slične su populističke stranke, a monopol jedne stranke u gradu, županiji ili državi ne može donijeti ništa dobra. O malverzacijama IDS-a do 2000. godine nije bilo popularno govoriti jer biste odmah dobili etiketu suradnika HDZ-a. Bojim se da je plašenje Istre povratkom desnice, danas smiješna stvar. Desnica u Istri nikada nije imala šanse, tako da je opravdavanje koalicije IDS-a i SDP-a strahom od povratka desnice, potpuno promašeno.

Bojite li se da će SDP postati plaštom za pokrivanje malverzacija IDS-a sa zemljištem, kao i za netolerantnu politiku prema Glasu Istre?

— Upravo u tome i jest problem. Bilo bi idealno da se sve malverzacije riješe prije izbora. No, bojim se da je to znanstvena fantastika. Još uvijek nisu raščišćene ni HDZ-ove pljačke i malverzacije. Stoga ne vjerujemo da će se to do izbora dogoditi s IDS-om. Ne bismo željeli da SDP postane taocem IDS-a te da izgubi poziciju najjače oporbene stranke u Istri.

Anita MALENICA