Slobodna Dalmacija: 12. 08. 2003.

Sezona svečanih vrpci

Tomislav KLAUŠKI

Hrvatski građani glasovali su za promjene. Promjene su i dobili. Zahvaljujući tome ne moraju ovih dana u središnjem Dnevniku Hrvatske televizije gledati hadezeovce kako režu svečane vrpce na dizalima i botaničkim vrtovima, kako se guraju među gomile turista i produciraju na krcatim plažama, ne zasipaju nas usiljenim šalama i jeftinom propagandom. Ove godine zamijenili su ih u tome — čelnici koalicije.

Ingrid Antičević-Marinović otvorila je lift. Smrtno ozbiljna, prerezala je svečanu vrpcu na vratima običnog dizala. Ona to inače ne voli raditi, ali nije mogla odoljeti kad su je prilikom posjeta Varaždinu dočekale škare i crvena vrpca. Njezin stranački šef u proteklih nekoliko tjedana obišao je dobar dio Hrvatske, vozio se autocestom, slikao pred Titovim portretom, primao invalidne sportaše i uglavnom činio sve što pravi političar obično čini u predizbornoj kampanji. Čak se s predsjednikom Stjepanom Mesićem natjecao u razvlačenju osmijeha s broda na Neretvi.

Nema što, promjene su doista stupile na snagu. Prijašnja vlast znala je nekoliko puta u izbornoj kampanji polagati kamen temeljac na isto gradilište, ova sadašnja reže vrpcu na uvijek novom liftu. Bivša vlast znala je puštati u rad trafostanice, ova današnja obilazi folklorne manifestacije. Vijesti su iste, samo su se akteri promijenili. Kao i spikeri koji u Dnevniku nabrajaju događaje na kojima su se zatekli državni dužnosnici.

Promjene? Vidi li itko nekakve promjene? Sve ono protiv čega su se stranke koalicije prije samo tri godine žestoko borile, sada se na poziciji vlasti svesrdno koriste kao adutom u kampanji koja još nije ni počela. Preko onih sirovih recepata kojima nas je HDZ godinama šopao, koalicija je samo prelila modernu glazuru umućenu u laboratorijima stranih marketinških agencija. HDZ je vrpce rezao u pratnji stotinjak viših i nižih državnih dužnosnika. Račan se autocestom vozi sam u pratnji supruge. Doista, još nije propao onaj tko je podcijenio ukus hrvatskog biračkog tijela.

Ovo je, naravno, samo početak. Zagrijavanje za ono što nas čeka negdje od početka rujna. Valja se nadati da će nam do tada osjetila otupjeti, a dok se to ne dogodi, valja rezačima vrpci uputiti samo jedno pitanje: moraju li baš preko ljeta kampanju voditi na moru? I tako nam osim zdravog razuma isisati i one dragocjene kune kojima uporno krpamo državnu blagajnu?