Slobodna Dalmacija: 13. 08. 2003.

RAZGOVOR S MILANOM KUČANOM O SLOVENSKO-HRVATSKIM ODNOSIMA

Ljeti počinju svi naši ratovi

Svatko vidi sebe, svoje interese, zaboravlja se da smo susjedi, da smo imali i imat ćemo puno zajedničkog. I o gospodarskom pojasu moglo se razgovarati tamo gdje je tomu mjesto, ali kad to bacite u javnost, onda ne možete očekivati ništa drugo nego ovo što sada imamo: tko ima, a tko nema pravo

Piše: Meri ŠILOVIĆ

Milan Kučan, bivši predsjednik Slovenije, nakratko se u ponedjeljak zaustavio u Splitu na povratku s godišnjeg odmora u Bobovišćima na Braču. Uz čašu hladnog vina u hladu debelih kamenih zidova enoteke "Terra", Kučan je pristao na ćakuletu za Slobodnu Dalmaciju. Malo opuštenu, malo ozbiljnu koliko je to moguće s još friškim dojmovima idile Bobovišća.

Milošević se nije promijenio

Lijepo je bilo u Bobovišćima, ljudi su jako ljubazni. Nema puno onih koji nas znaju, nema velike gužve, bili smo supruga, ja i prijatelji iz djetinjstva. Inače, kćerka s unukom i zetom je na Biševu, tamo je gorjelo, gasila je ...

A i tamo blizu vas nedaleko od Bobovišća je gorjelo ...

Je, tamo iza Ložišća je krenuo požar i došla je vatra do samog sela, ali se pojavio hrvatski premijer koji je na Braču u svojoj vikendici pa ga je onda vatra valjda počela slušati i stala je. Da nije bilo Račana, mi bismo sigurno izgorjeli, ili bi nas evakuirali!

Što sada radite otkada više niste predsjednik Slovenije?

Još mi četiri mjeseca fali do mirovine, ovu godinu dana primam plaću koja je, fala Bogu, pristojna. Imam sada vremena, završavam neke poslove i počeo sam uređivati svoj arhiv. Morao sam se prihvatiti tog posla jer sam morao na svjedočenje u Haag, što mi baš nije bilo ugodno, ni drago, ali sam morao. Neću pisati knjigu, nego mislim da bi te bilješke možda zanimale povjesničare i nemam ih pravo baciti.

Kako biste komentirali svoje svjedočenje na suđenju Miloševiću?

Milošević se nije primijenio, što se moglo i očekivati. Moja primjedba je, koju sam i tužitelju kazao, da je glavnooptuženi uspio skrenuti pozornost s pitanja svoje odgovornosti za genocid i zločine protiv čovječanstva na pitanje razloga za raspad Jugoslavije i odgovornost za to, što je čisto političko pitanje.

Jeste li angažirani u kakvim tijelima ili poslovima Europske unije?

Nisam. Jedino se dogovaram sa svojim prijateljima, nekim europskim socijalistima, političarima, znanstvenicima, etičarima. Odlučili smo, naime, da bi bilo korisno postaviti nekakvo ogledalo ovoj vrlo pragmatskoj svjetskoj politici, europskoj pogotovo koja gotovo zaboravlja vrijednosne temelje svog vlastitog zalaganja. Često zaboravlja koje su zapravo etičke osnove ciljeva udruživanja Europe. Politika, i domaća i međunarodna, postala je skoro isključivo pragmatska, često se zaboravlja koja je uopće izvorna ideja udruživanja Europe, kako je ona nastala tamo potkraj 50-ih godina još u žarištu nezaborava Drugog svjetskog rata, blokovske podjele, loše konfrontacije.

Odnosi slovenske i hrvatske države već su dosta dugo poprilično loši. Kako biste to komentirali?

Ja mislim da je bolje da ja to više ne komentiram. Puno sam se zauzimao za to da ovo susjedstvo koje nam je dano bude drukčije. Ne možemo birati jedni druge kao susjede, jedino što možemo je da to susjedstvo napravimo što prijateljskijim. Na žalost, izgleda da je uvijek kolovoz mjesec kada se stvaraju ratovi.Vruća tema ovoga kolovoza u hrvatsko-slovenskim odnosima jest hrvatski gospodarski pojas. Što na to kažete?

Ta gospodarska podjela Jadranskoga mora nije ideja sama po sebi sporna. Ali kako je ostvariti, na koji način se o njoj dogovoriti? Nije dovoljno razgovarati, cilj je dogovoriti se. I to obično biva tako da svatko vidi sebe, svoje interese, zaboravlja da smo tu dobri susjedi, da smo puno toga imali, imamo i imat ćemo zajedničkog. Mislim da to nije dobro. Znam da su tu blizu izbori, može se razumjeti da je to već u jeku izbora i da nitko neće odnose sa Slovenijom uzeti kao točku diferencijacije u odnosu na druge stranačke interese, ali dugoročno to je kratkovidno.

Niste izolirani

To vrijedi sada za Hrvatsku, jer su izbori tu na pragu, iduće godine su izbori u Sloveniji, pa će se ponoviti ta slika kod nas. Mislim da nema jedne odgovorne politike koja bi rekla: Ajmo, sjednimo mi za stol pa vidimo koja su nam otvorena pitanja, zašto su otvorena tako dugi niz godina. Jer, znate, to jesu u početku bila realna pitanja, ali su ona u međuvremenu postala iracionalna. Recimo, dugi niz godina ta nesretna granica u Piranskom zaljevu. To što se sada događa s tim više s realnom težinom tog problema nema veze. A iracionalne probleme ne možete rješavati.

I što sad, po Vašem mišljenju?

Ako utvrdite da je problem iracionalan, onda je najbolje dogovoriti se za režim plovidbe, ribarstva, ekološke probleme, čuvanja da ne idu preko izbjeglice, i ostaviti to budućim generacijama. Možda će one biti pametnije od nas današnjih i sretnije ruke pa će onda donijeti neko definitivno rješenje. Sada ja ne vidim da je moguće neko racionalno rješenje. Njega je bilo, ali kad ga javnost ne prima, onda nije realno.

Što se tiče hrvatskog gospodarskog pojasa na Jadranu, nema iracionalnosti, sve je jasno, Hrvatska ga po Konvenciji Ujedinjenih naroda ima pravo jednostrano proglasiti.

Prvo bi trebalo raščistiti šta je to pravo. Stav "to je naše suvereno pravo" baš ništa ne rješava. Ako bi Hrvatska živjela u izoliranom svijetu, onda je to sigurno pravi stav, stav komu nema prigovora. Ali ona ipak nije izolirana, i nije na Jadranu samo Hrvatska i Italija. Mislim da je to što se sad događa oko gospodarskog pojasa potpuno nepotrebno. Moglo se o tome razgovarati prvo tamo gdje je za to mjesto, kad to bacite u javnost, onda ne možete drugo ni očekivati nego ovo što je sad: tko ima pravo, tko nema pravo.

Jeste li prije 13 godina, kad se raspadala Jugoslavija, mogli zamisliti da će Hrvatska i Slovenija imati ovako loše odnose?

Ja to nisam očekivao, moj je pristup rješavanju problema naših i hrvatskih bio da su to dvije republike koje su svaka za sebe svoju specifikum i da je Slovenija u jednoj lakšoj situaciji s obzirom na njezin homogeniji jednonacionalni sastav i neće imati problema za koje sam znao da će ih Hrvatska imati. I to sam se ja trudio objašnjavati u svijetu dok je još bio živ proces raspadanja Jugoslavije i poslije.

Mislim da su stvari krenule pogrešnim smjerom kad je u tadašnjem političkom rukovodstvu Hrvatske prihvaćen stav da je susjed na istoku isto što i susjed na zapadu. To nikako nije isto. Kad vrtim taj film unatrag, vidim da smo mi ipak puno toga zajedno radili, da smo smanjili rizik naših odluka. Ako smo to tada uspjeli, kada su bila dosta rizična vremena, ne vidim zašto bismo sada u miru morali tako eksponirati probleme koji zapravo možda nisu glavni problemi.

Ja kao jedini realni problem u našim odnosima vidim dug Ljubljanske banke. I ponovit ću ono zbog čega su me često kritizirali u Ljubljani, a to tvrdim od početka: jedno je dug prema štedišama Ljubljanske banke, a drugo je međudržavni dogovor oko sukcesije. To su dvije različite stvari. Tu nema sumnje da je dužnik Ljubljanska banka, a kako će se dogovoriti bivše republike na razini sukcesije, kako će imovinu nekadašnje Narodne banke Jugoslavije upotrijebiti za podmirivanje duga poslovnim bankama to je drugo pitanje i to ne bi smjeli prebaciti na štediše.

Mi ne želimo Brač

Mi u Hrvatskoj stalno imamo dojam da Slovenci stalno nešto hoće oko našeg mora. Evo nedavno je bila slovenska delegacija na nekakvoj konferenciji u Beogradu kako bi sa Srbima dijelili hrvatski dio Jadranskog mora.

Vrlo lako je identificirati tko inzistira na takav način. Recimo ta ideja, koju je vjerojatno inicirao naš poslanik Jelinčić, o konferenciji u Beogradu o podjeli Jadranskoga mora je glupa. Tu ne treba gubiti živce, zna se da je to nešto neprihvatljivo, zašto gubiti živce oko neke tako glupe ideje. Što se tiče teze "Slovenci stalno hoće nešto oko našeg Jadranskog mora", ona bi stajala kada bismo mi htjeli uzeti Brač i bračko more.

Ja bih tada rekao: U pravu ste, Hrvati. Ali na tome moru na sjevernom Jadranu granice nikada nije bilo i radi se o tome kako utvrditi granice. Što se mene tiče, ja ni u Sloveniji nikada nisam pristao na diskusiju: Hrvati hoće naše more. Ne, to je zajedničko more i trebamo se dogovoriti o tome gdje je granica.

Hoćete li i dogodine ponovno u Bobovišća?

Ako Hrvatska ne bude puno dizala cijene svojega mora. Dugo nismo bili na moru, otkada smo se 90. vraćali s Korčule i imali teškoća s balvan-revolucijom na putu, bili smo dva puta na Siciliji i evo u Bobovišćima.

Nigdje nije ovako lijepo, sada ne znam da vam kažem je l’ na sreću ili na žalost, ha, ha, ha ...