Vjesnik: 13. 08. 2003.

Okupacija Iraka mogla bi koštati 600 milijardi dolara

Amerikanci u selu pored Tikrita uzalud hvatali Saddama Husseina, no uhićeno je oko 70 njegovih navodnih pristaša / Kolona vozila s američkim novinarima opljačkana usred Bagdada

ANKARA, 12. kolovoza (Od Vjesnikova dopisnika) - Američke snage pojačavaju sa naporima da uhite Saddama Husseina, nastojeći tako doprinijeti promjeni kaotičnog stanje u Iraku. Posebne snage američkih komandosa koji nose šifriranu oznaku »20« uz potporu helikoptera napali su selo u blizini Saddamovog rodnog grada Tikrita. Pretraživanje »kuću po kuću« nije ih dovelo do najtraženijeg bjegunca sa američke potjernice, ali je uhićeno oko 70 sumnjivih osoba koje su odmah podvrgnute ispitivanju.

Izravni cilj američkih akcija nije, samo po uhićenje ili ubojstvo bivšeg bagdadskog diktatora, već, kako ističu visoki vojni dužnosnici, uništenje gerilske infrastrukture.

To uključuje i uhićenje svih najvatrenijih Saddamovih pristaša. Vjeruje se kako će se na taj način, korak po korak, približiti i samom iračkom silniku koji se, barem zasad, vrlo vješto skriva od američkih progonitelja.

No, kako se čini, pokrenuta hajka na Saddama, kao ni i ubojstvo njegovih sinova Udaya i Qusaya, nije dovelo do smanjenja napetosti i sukoba u Iraku. Nasilje u zemlji nastavljeno je i u ponedjeljak nesmanjenom žestinom. Prema izvješćima koja pristižu iz Bagdada, najnovije žrtve su trojica časnika nedavno utemeljene iračke policije. Njih nisu ubili gerilci, već zabunom američki vojnici. Taj incident možda najbolje oslikava kolika je premorenost, iscrpljenost i uopće popuštanje pažnje američkih vojnika.

Na gotovo anarhičnu situaciju koja vlada u zaposjednutom Iraku upućuje i drska pljačka putnika koji su se nalazili u 18 vozila. Naime, u trenutku kada su se vozila kretala glavnom bagdadskom ulicom, skupina maskiranih razbojnika naoružanih kalašnjikovima, presrela je kolonu, a sve putnike opljačkala. Među njima su, pored ostalih, bili kolumnist New York Timesa Thomas Friedeman i izvjestiteljica »Glasa Amerike« Dale Gavlak.

Najgore je prošao vozač prvog zaustavljenog vozila kojeg su maskirani razbojnici pretukli i teško ozlijedili. Napadači su samo od jednog poslovnog čovjeka oteli 10.000 dolara. Američki vojnici došli su brzo na lice mjesta, ali su pljačkaši uspjeli pobjeći. Jedan američki časnik je kazao kako se takvi napadi teško mogu spriječiti, budući da okupacijske snage nemaju dovoljno vojnika za osiguranje svih prometnica.

Ponovno zatvaranje svih oslobođenih zala u iračku »Pandorinu kutiju«, koja je otvorena anglo-američkom invazijom bit će vrlo teško i skupo. Prema nekim privatnim analizama, cijena iračke obnove i izgradnje, te očuvanja reda, mira i sigurnosti u zemlji mogla bi dostići astronomskih 600 milijardi dolara.

Američki upravitelj Iraka Paul Bremer spomenuo je u jednom intervjuu brojku od 100 milijardi dolara, što također, nije za podcjenjivanje.

On smatra da bi samo za obnovu električne mreže trebalo izdvojiti 13 milijardi dolara. Izgradnja vodovodne mreže bi, kako je rekao, bila tri milijarde dolara skuplja. U situaciji kad podbacuje irački izvoz nafte, postavlja se pitanje iz kojih bi se izvora trebali pokriti tako visoki troškovi u Iraku.

Pentagon je već opterećen mjesečnim izdvajanjima za održavanje »pogona« od oko 150.000 vojnika koji su razmješteni širom Iraka.

Procjenjuje se da se u tu svrhu mjesečno izdvaja 3,9 milijardi dolara. No, to nije i konačna brojka, jer u ta sredstva nisu uračunati izdaci za naknadu štete na vrlo skupoj opremi za utrošenu municiju.

Time se, nažalost, ne završavaju američki vojni troškovi. Tvrdi se, naime, da se za slične operacije u Afganistanu mjesečno izdvaja milijardu dolara. Sve bi to, ako se troškovi brzo ne smanje, mogao postati preteško breme za najveću svjetsku velesilu. Tim više, jer su mnoge američke države u kroničnoj besparici i krizi koja, ako se brzo i učinkovito ne reagira, prijeti pravim bankrotom.

Zbog toga se iz proračuna za sljedeću (2004.) godinu traži dodatnih 40 do 50 milijardi dolara za troškove u Iraku. Vrlo ugledne znanstvene institucije procjenjuju da bi održavanje američke vojske i obnova Iraka mogli koštati između 300 i 450 milijardi dolara. Na taj način, proklamirana borba protiv terorizma koju je inaugurirao američki predsjednik George W. Bush mogla bi i te kako potresti financijsko tržište na newyorškom Wall Streetu i dovesti SAD u stanje nove recesije.

A oda bi mogao postati upitan i ponovni zbor Busha za predsjednika SAD-a. Tako bi se na izvjestan način mogla ponoviti 1992. godina kad je Bush stariji dobio Zaljevski rat (1991.), ali je izgubio predsjedničke izbore.

Salih Konjhodžić