Novi list: 13. 08. 2003.

Novcem HVIDR-a srušena na koljena

Saša VEJNOVIĆ

Kapitulirala je HVIDR-a, najradikalnija braniteljska udruga koja je nerijetko organizirala prosvjede širom Hrvatske, javno ismijavala vlast i čiji su čelnici slikovito zazivali skoru smrt predsjednika Republike i Vlade. Ne samo da je kapitulirala, već se nalazi na rubu propasti. I sve to zbog novca. Istog onog, državnog, koji je od te organizacije načinio žestokog HDZ-ovog igrača, najmoćnijeg na braniteljskoj sceni.

Nije bilo tome tako davno kada je Tuđmanov HDZ Liovićevoj HVIDR-i darivao godišnje gotovo 15 milijuna državnog novca. Ne treba velike mašte da se dokuči kako je i za što taj novac trošen, a što se brisalo s računima.

Promjenom vlasti promijenio se i odnos snaga među braniteljskim organizacijama. Za početak, sve su udruge morale dijeliti onih HVIDR-inih 15 milijuna kuna, a toj se udruzi jasno dalo do znanja da je nova vlast ne smatra prioritetom. I dok su se u HVIDR-i pokušavali oduprijeti bacanju u zapećak, šefovi nekih drugih udruga, poput Dečaka i Merčepa, shvaćali su da će poslušno klimanje glavom i davanje podrške vladajućima u najvažnijem trenutku donijeti i najviše novca.

Upravo je ovih dana i HVIDR-a kleknula i zamolila braniteljskog ministra Ivicu Pančića za oprost. Pančić je, naravno, sa širokim osmijehom odriješio kesu i izbrojio »sitniš« likujući u svojoj pobjedi.

Pančićeva akcija polučila je rezultat kakav je i priželjkivao. HVIDR-a, nekadašnja perjanica radikalne braniteljske scene, praktički je razbijena, a ukoliko kani opstati morat će potpuno zaboraviti politiku, kao u ostalom i sve ostale udruge. I posvetiti se brizi za svoje članstvo. Što su trebale odavno činiti.