Vjesnik: 14. i 15. 08. 2003.

Poskupjeli benzin i dizel, promjene cijena svaki tjedan

ZAGREB, 13. kolovoza – Maloprodajne cijene naftnih derivata na Ininim benzinskim postajama od utorka su prosječno 4,5 posto više za motorne benzine, dok su dizelska goriva poskupjela između 1,2 i 2,6 posto.

Motorni benzini poskupjeli su 30 lipa po litri. Tako se litra olovnog benzina »super 98« sada prodaje po cijeni od 7,32 kune po litri, što je 4,3 posto više. Bezolovni »eurosuper 95« poskupio je 4,7 posto i sada stoji 6,72 kune po litri. Cijena litre bezolovnog »eurosupera 98« iznosi 6,90 kuna, što je 4,5 posto više.

Litra »dizela« poskupjela je 1,2 posto - sa 4,98 na 5,04 kuna, a litra »eurodizela« 2,5 posto i nova je cijena 5,38 kuna (dosad 5,25 kuna). Za 2,6 posto porasla je cijena litre »plavog dizela« - s 2,30 na 2,36 kuna po litri.

To je treće povećanje Ininih cijena naftnih derivata u posljednjih mjesec dana, a rezultat je i novog načina utvrđivanja maloprodajnih cijena derivata.

Naime, do sredine srpnja Ina je, na temelju Vladine uredbe o određivanju najviše razine cijena naftnih derivata, mogla korigirati cijene svakih 15 dana. No, Vlada je tu uredbu ukinula 10. srpnja, a odluka je stupila na snagu 16. srpnja kad je objavljena u Narodnim novinama. Isti dan počeo se primjenjivati novi Pravilnik o utvrđivanju cijena naftnih derivata, koji je donio ministar gospodarstva Ljubo Jurčić.

Prema tom pravilniku, maloprodajne cijene ovise o kretanju cijena derivata na mediteranskom tržištu i tečaja dolara. Najvažnija je izmjena u odnosu na Uredbu da proizvođači i trgovci derivatima, umjesto svakih 15 dana, maloprodajne cijene mogu mijenjati jednom na tjedan u utorak u 0,01 sat, naravno ako su ispunjeni ostali uvjeti.

Uz to, u formulu za određivanje maloprodajnih cijena ugrađeni su troškovi nabave i skladištenja obveznih zaliha nafte i derivata, povećanih uoči rata u Iraku. Te troškove određivat će Ministarstvo gospodarstva.

Željko Bukša