Slobodna Dalmacija: 14. i 15. 08. 2003.

STEČAJNE MUKE - GASNE LI ZVIJEZDA BLANKE TUĐEN-MAZUTH?

Nepoželjna spasiteljica

Skupina bivših zaposlenika Tvornice ferolegura Dalmacija u Dugom Ratu dovršava kaznenu prijavu protiv stečajne upraviteljice zbog rasprodaje postrojenja i štete koja se, po njihovim procjenama, kreće između 25 i 30 milijuna kuna

Piše: Zoran ŠAGOLJ

Od spasiteljice do nepoželjne - put je koji u sinjskoj tvornici konca "Dalmatinka" prolazi stečajna upraviteljica Blanka Tuđen- Mazuth. Slična epizoda prvoj zvijezdi među stečajnim upraviteljima u Hrvatskoj mogla bi se ponoviti i u Tvornici ferolegura "Dalmacija" u Dugom Ratu. Kako doznajemo, skupina bivših zaposlenika preko svojih odvjetnika ovih dana dovršava i sprema predati Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu i od sudskih instancija zatražiti privremenu mjeru blokade tvornice.

Čime se to Tuđen-Mazuth zamjerila skupini bivših zaposlenika dugoratske tvornice? Prvenstveno se to odnosi na rasprodaju postrojenja ugasle tvornice posljednjih mjeseci, a šteta koja je načinjena tvornici, prema njihovim procjenama, kreće se između 25 i 30 milijuna kuna. Kompletan sustav transporta i pripreme sirovine s drobilicama, transporterima i pokretnim trakama, kao i rezervni dijelovi i oprema iz skladišta, navodno su prodani "Elektrobosni" iz Jajca te nekolicini privatnih poduzetnika.

Oponenti Tuđen-Mazuth tvrde da u takvu vrstu prodaje jednostavno nije smjela ulaziti. Naime, još iz ožujka lanjske godine datira odluka Skupštine vjerovnika "Dalmacije" da u obzir dolazi samo prodaja gospodarske cjeline. U prijevodu to znači da se novoga kupca smjelo naći isključivo za cijeli pogon proizvodnje ferolegura, ali ne i njegove komponente.

Za predvodnike nezadovoljnih radnika i autora kaznene prijave važi Tonči Ković, inače posljednji direktor "Dalmacije" prije njezina odlaska u stečaj u rujnu 2001. godine po nalogu Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju, na čijem je čelu sjedio Slavko Linić. Prema kasnije prijavljenim potraživanjima, dubioze tvornice, koja je u međuvremenu i ugasila svoje peći, kretale su se oko 170 milijuna kuna. Međutim, u priču o kaznenoj prijavi, kao i o svojoj ulozi u svemu tome, nije želio ulazati.

- Ja se ničega ne bojim i spreman sam dirnuti u osinje gnijezdo. Za nekoliko dana imat ću puno toga reći - poručio nam je Ković.

Iz tih njegovih riječi jasno je da se stvari oko dugoratske tvornice počinju ponovno "zakuhavati". Navodno i Kovićevi neistomišljenici spremaju protuudar.

Interesantno je da je sam Ković zajedno sa svojim istomišljenicima bio jedan od zagovaratelja dolaska Blanke Tuđen-Mazuth na mjesto stečajne upraviteljice. Prije nje, inače, na toj dužnosti bili su mr. Vladimir Sprečkić, čiji su odlazak vjerovnici na čelu s Jurom Bajićem, pomoćnikom ministra financija Mate Crkvenca, uvjetovali isplatom pozajmnica za otpremnine radnika, njih skoro 500, te nakratko, po Sprečkićevoj ostavci početkom ove godine, Ivo Bućan.

Dok je Tuđen-Mazuth, po aureoli spasiteljice radnih mjesta iz prethodnih stečajeva, bila na liniji očuvanja tvornice u Dugom Ratu, dotle je imala i podršku Kovića i njegovih ljudi.

Navodno je Tuđen-Mazuth u Dugi Rat stigla s punomoći koju joj je u rujnu lanjske godine u njezinu zagrebačkom uredu za kupnju "Dalmacije" potpisao dr. Boris Banai, vlasnik izraelske grupacije GIP (bivši Ubex) i jedan od vodećih trgovaca ferolegurama u svijetu. Stavljajući potpis na spomenutu punomoć, dr. Banai se uzdao u dobre veze koje je godinama Tuđen-Mazuth na poslovnom planu imala sa Slavkom Linićem.

Izraelci su još koncem prošle godine bili spremni za tvornicu u Dugom Ratu keširati milijun američkih dolara, plus obvezati se na ulaganja teška između 6 i 8 milijuna dolara, te pokretanje proizvodnje punim kapacitetom u roku od godinu dana. Na izraelskoj ponudi pao je prethodnik Tuđen-Mazuth, mr. Sprečkić, čije zahtjev za prodaju tvornice bez isticanja početne cijene, nakon što se na prvi natječaj s istaknutom cijenom od 6,3 milijuna dolara nitko nije javio, odbilo Vijeće vjerovnika u kojemu glavnu riječ i presudni utjecaj ima Bajić.

Već tada je postalo jasno u kojem će smjeru ići sudbina "Dalmacije". To je shvatila i Tuđen-Mazuth, ne osvrtavši se više na preuzete punomoći od dr. Banaija. Za saveznika odabire dugoratskog načelnika Branka Vojnovića, a novo usmjerenje potvrđuje pompoznim rušenjem jednoga od tvorničkih skladišta u proljeće ove godine. Jasna poruka zagovornicima opstanka tvornice na čelu s Kovićem da na nju u svojim planovima više ne mogu računati.