Slobodna Dalmacija: 16. 08. 2003.

Budišina moralnost

Vuk ĐURIČIĆ

Nakon što je predsjednik HSLS-a i bivši predsjednički kandidat Dražen Budiša ovih dana izjavio kako je odbio ogromnu donaciju koju mu je u vrijeme predsjedničke kampanje nudio kontroverzni poduzetnik i trgovac oružjem Zvonko Zubak, uslijedio je, za Budišu, ali i stranku u cijelini, Zubakov, najblaže rečeno, neugodan odgovor.

Naime, on tvrdi da mu je Budiša na sastanku kazao "kako zna da hoće pomoći te da to može napraviti na način koji sam želi", nakon čega su ga nazvali iz HSLS-a i spojili s ondašnjom glavnom tajnicom stranke i Budišinom desnom rukom Doricom Nikolić.

Prema Zubakovim riječima, uslijedio i njihov susret u jednom kafiću u blizini Sabora gdje je i obavljena vrlo zanimljiva "transakcija". Zubak je tada Dorici Nikolić, s kojom je, kako tvrdi, bio i Toni Glovacki, navodno predao vrećicu(!?) u kojoj je bilo skoro pola milijuna kuna, preciznije 460.000 kuna.

To, bez obzira na to o kojem se iznosu radilo, očito i nije bila njegova jedina donacija Budišinoj predsjedničkoj kampanji. Naime, on i Dinko Budin su, što je potvrdila i Dorica Nikolić, direktno, dakle ne preko HSLS-a, platili tiskanje 1,3 milijuna letaka i njihovo bacanje iznad Zagreba. Nitko ne navodi o kojim se iznosima radilo, ali kad se sve zboroji i oduzme, nije teško zaključiti da su poprilični, pa stoga nije jasno kako Budiša može javno tvrditi da je svojedobno "odbio ogromnu Zubakovu donaciju"! Možda je to za njega bila "mala donacija" za koju nije znao, ali to zvuči posve neuvjerljivo. Kao što, vezano uz navedenu "transakciju", neuvjerljivo zvuči i njegova izjava da se vjerojatno radilo o "sitnišu" za koji on isto tako nije znao. O kolikom se "sitnišu" radilo teško je sa sigurnošću reći, ali je nepobitna činjenica da je transakcija" obavljena. To je, ma koliko vrludala i trudila se da izbjegne odgovor na to vrlo neugodno pitanje, potvrdila i Dorica Nikolić, koja kaže da se sastala sa Zubakom, ali se "ne sjeća" o kojem se iznosu radilo, odnosno kaže da u vrećici nije bilo više od nekoliko desetaka tisuća kuna.

Bez obzira na "amneziju", iz svega navedenog nije teško zaključiti da je trgovac oružjem Zvonko Zubak ipak bio jedan od značajnijih donatora Budišine predsjedničke kampanje. Stoga nije jasno zbog čega je Budiša pokušao obmanuti javnost i što je time želio postići? Ma kakvi bili odgovori na ta pitanja, posve je jasno da je Budišin ugled ozbiljno uzdrman, a time i moralnost koju često spočitava drugima.