Vjesnik: 16. 08. 2003.

Zubak: Prije posljednjih izbora financijski sam pomogao cjelokupnoj oporbi

Dao sam vrećicu novca Dorici Nikolić za Budišinu predsjedničku kampanju, kaže Zvonko Zubak/ Nema govora o tome da sam od Zubaka primila gotov novac, ističe glavna tajnica HSLS-a Dorica Nikolić/ Kojim je sve strankama prije donirao novac, Zubak ne želi otkriti; ne bi, kaže, spomenuo ni HSLS da Budiša nije prvi javno spomenuo njega

ZAGREB, 15. kolovoza - U predizbornoj kampanji uoči trećesiječanjskih izbora 2000. godine financijski sam pomogao cjelokupnoj oporbi, jer sam želio promjene, prije svega pozitivne pomake u gospodarstvu, rekao je u petak Vjesniku poduzetnik Zvonko Zubak, komentirajući aferu nastalu nakon što je predsjednik HSLS-a Dražen Budiša izjavio da je odbio Zubakovu golemu financijsku pomoć za predsjedničku kampanju 2000. godine.

Zubak, naime, tvrdi da je za predsjedničku kampanju Dražena Budiše 2000. glavnoj tajnici HSLS-a Dorici Nikolić, u jednom kafiću iza Sabora, dao vrećicu u kojoj je bilo oko pola milijuna kuna. Osim toga, platio je, kaže, tiskanje 1,3 milijuna Budišinih letaka te let aviona iz kojeg su ti letci bacani iznad Zagreba.

Budiša je, pak, u intervjuu tjedniku Globus prije nekoliko dana oštro odbacio te navod, ističući da je odbio Zubakovu donaciju strahujući da će Zubak tražiti protuuslugu jer je potraživao velik novac od države. Riječ je o 200 milijuna dolara za dio raketnog sustava S-300 što ga je Zubak 1994. isporučio Hrvatskoj.

Budiša je, doduše, istaknuo kako je odbio ponudu za financiranje cjelokupne kampanje, ali ne zna je li Zubak HSLS-u dao neku manju donaciju. Dorica Nikolić, za koju Zvonko Zubak tvrdi da je bila glavna osoba u priči oko donacije, odlučno, pak, demantira da je primila bilo kakvu vrećicu s novcem.

»Sa Zubakom sam se sastala u blizini Sabora u kafiću "Žabica" budući da je, nakon što je Budiša odbio financiranje cjelokupne kampanje, ponudio da u drugom krugu predsjedničkih izbora financira tiskanje letaka i let aviona koji ih je bacao. To smo prihvatili i on je to platio direktno, a ne preko HSLS-a. Nikakvu vrećicu s novcem, međutim, nisam primila od njega. U jednim je dnevnim novinama pogrešno interpretirana moja izjava kako se ne sjećam je li Zubak platio još nešto osim letaka i aviona. Mislila sam na direktno plaćanje, a nikako na "keš", toga nije bilo«, tvrdi Nikolić.

Što se Zvonka Zubaka tiče, on je i danas nezadovoljan situacijom u zemlji kao i 2000., no više nikom od hrvatskih političara ne bi pomogao jer smatra da su svi korumpirani.

Kojim je konkretno strankama prije tri godine donirao novac, Zubak nije želio otkriti, pojašnjavajući kako nikad ne bi spomenuo ni HSLS, da Budiša nije prvi javno spomenuo njega. Također je odbio odgovoriti je li financijski pomagao kampanju predsjednika Republike Stjepana Mesića ističući »da ne želi dalje potencirati tu stvar, budući da je očito kako se Budiša još uvijek nije pomirio s porazom na predsjedničkim izborima«.

Pitam se, navodi Zubak, zašto se u HSLS-u sad boje priznati da su primili novac. »Pa, recite mi, molim vas, tko odbija novac, a nema ga. Ja sam bio naivan, želio sam promjene i mislio da će ih ti ljudi ostvariti.

Sad znam da su svi nesposobni i da misle samo na vlastite interese. Recite mi, kako meni ili bilo kome u društvu može pomoći čovjek koji ne može pomoći sam sebi«, ističe Zubak. Ujedno odbacuje Budišine navode kako novac nije primio zato što je Zubak imao golema potraživanja od države. O tome uopće nije bilo riječi, kaže Zubak, jer tada s državom nisam bio ni u kakvom sporu.