Vjesnik: 18. 08. 2003.

MMF zabrinut rastom hrvatskoga inozemnog duga

Vlada se obvezala Međunarodnome monetarnom fondu da će 143 milijuna dolara, od ukupno 505 milijuna dolara dobivenih za prodaju 25 posto dionica Ine mađarskome Molu, iskoristiti za prijevremenu otplatu dijela duga koji, inače, dospijeva sljedeće godine

ZAGREB, 17. kolovoza - Hrvatska vlada obvezala se Međunarodnome monetarnom fondu da će dio novca dobivenog prodajom 25 posto dionica Ine mađarskome Molu iskoristiti za prijevremenu otplatu dijela duga koji, inače, dospijeva sljedeće godine. Riječ je o 143 milijuna dolara od ukupno dobivenih 505 milijuna dolara, stoji, među ostalim, u izvješću Međunarodnog monetarnog fonda o Hrvatskoj, koje je na svojim internetskim stranicama objavila sada i Hrvatska narodna banka.

MMF još jednom Hrvatsku upozorava na neodrživi porast inozemnog duga, te zahtijeva krajnje konzervativan pristup izdavanju novih državnih jamstava. MMF-ovi stručnjaci zbog snažnog rasta kreditnih plasmana u proteklom razdoblju Hrvatsku sada upozoravaju na mogućnost pogoršanja kvalitete aktive hrvatskih banaka, ali i na povećanu rizičnost poslovanja hrvatskih osiguravatelja. Dio kreditnog rizika vezanog uz bankovne kredite stanovništvu preuzela su osiguravajuća društva, a iz MMF-a upozoravaju da je to »posebno opasno, jer su u hrvatskom osiguravajućem sektoru upravljanje rizikom i institucije nadzora ograničeni«.

MMF upozorava i na opasnost od ozbiljnije deprecijacije kune, jer bi primjerice tridesetpostotno slabljenje kune uzrokovalo povećanje ukupnoga inozemnog duga zemlje sa sadašnjih 68 posto BDP-a gotovo 105 posto, dok bi javni dug sa sadašnjih 50,8 posto u tom slučaju u sljedećoj godini porastao na 70 posto BDP-a, a do 2007. godine iznosio bi 66 posto BDP-a.

MMF, uostalom kao i Svjetska banka, Hrvatskoj zamjera i previsoku razinu izdataka za zdravstvo i povećane rashode hrvatskih bolnica.

Darko Markušić