Slobodna Dalmacija: 18. 08. 2003.

LOVENSKI DESNIČAR ZMAGO JELINČIĆ OPET UZBRKAO JAVNOST

Skidaju se putokazi prema Hrvatskoj?!

LJUBLJANA - Prvaku slovenskih nacionalista Zmagi Jelinčiču dovoljno je dati samo malo slobodnog prostora da zaplovi raširenim jedrima prema moru i morskim granicama. Nekom se mogu činiti smiješnim poneke Jelinčičeve stare i najnovije izjave, ali činjenice govore da mu je popularnost u porastu. Stvarna politička snaga Zmage Jelinčiča mjeri se s točno četiri zastupnika (4,4 posto u slovenskom Parlamentu od ukupno 90 zastupnika), ali njegov glas se ovdje mnogo jače čuje, jer on u pravo vrijeme oštro i teatralno napada glavne političke teme.

I sada, dok je većina slovenskih političara negdje na ljetovanjima, lider slovenskih nacionalista saziva konferenciju za novinare da bi izvršio verbalni napad na slovensku vladu riječima: "Pozivam slovensku vladu da zbog posljednjih hrvatskih agresivnih političkih poteza ne ratificira pristupnu povelju za ulazak Hrvatske u Europsku uniju." Uz ovakav oštar poziv slijedi i prijetnja:

"Ako vlada to ne napravi, a Hrvatska nastavi sa svojim agresivnim postupcima prema Sloveniji, Slovenska nacionalna stranka predložit će referendum da se slovenskoj vladi ne dopusti ratifikacija te pristupne povelje, odnosno da se Hrvatskoj onemogući ostvarenje statusa države kandidtkinje za ulazak u EU."

Zmago poručuje Talijanima da bi im gospodarski pojas manje koristio nego Međunarodna konferencija, koju on u rujnu organizira u Beogradu. Na toj konferenciji bi se prema Jelinčičevim zamislima trebalo dokazati da "je Jadransko more bilo u okviru cijele Jugoslavije i da nikada nije bilo hrvatsko more". Njegov prijedlog podjele Jadranskog mora i istočne obale Jadrana možda će se nekima svidjeti, kako na istoku, tako i na zapadu: "Istra pripada Sloveniji. Zadar s okolicom jest nedvojbeno talijanski i Hrvatska bi ga morala vratiti Italiji."

On se čak, na prvi pogled, želi dodvoravati i Istranima i Zadranima: "To su korisni koraci za ta područja. S priključenjem Sloveniji Istra bi već sljedeće godine postala dio Europske unije, a zadarsko područje bi odmah ušlo u sastav EU-a, ako bude postalo dio Italije." Jelinčič obećava pristup u međunarodne vode i Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Ne želi ostati dužan ni u svojim idejama iz "ekološkog arsenala": "Slovenija je zbog tranzitnog prometa prema Hrvatskoj ekološki opterećena u velikoj mjeri. To je razlog da smo upravo pokrenuli inicijativu za uvođenje ekološke takse za tranzitni promet i za zabranu prometa bez katalizatora. Ova taksa bi se naplaćivala na graničnim prijelazima, recimo 10 eura za svaki ulazak i izlazak iz Slovenije."

Istoga dana na drugom programu slovenskoga nacionalnog radija pokrenuta je terenska anketa o prijedlogu da se na svim slovenskim cestama skinu putokazi prema mjestima u Hrvatskoj, tako da bi zbunjeni stranci ostali na ljetovanju u Sloveniji i time naškodili hrvatskom turizmu.

Sve u svemu, ovdje je dobro došao Jelinčič kao protuhrvatska terapija. Ipak, iza Jelinčičeva nastupa ostalo je zapisano da ga "javnost ne uzima potpuno ozbiljno". Je li baš tako? On govori u ime onih koji se zbog uloge u vlastima služe uvijenim diplomatskim rječnikom.

Posljedica je da Slovenci postaju (opet) prema Hrvatskoj nepovjerljivi. A to nezadovoljstvo osjetio je nedavno i slovenski premijer Anton Rop, koji se prijevremeno vratio s ljetovanja u Hrvatskoj. Zasigurno i zbog toga da bi poslao signal u Zagreb.

Ivan BOTTERI