Novi list: 19. 08. 2003.

OTKRIVENA JOŠ JEDNA MEĐU MNOGOBROJNIM NEZAKONITOSTIMA U SELU ISTARSKOG ŽUPANA

Jakovčić bespravno gradio golem vinski podrum u Svetom Jurju

U nadležnom uredu državne uprave u Bujama rekli su nam da u posljednjih šest godina Ivanu Jakovčiću nisu izdane zakonom propisane dozvole za izgradnju vinskog podruma u Svetom Jurju. Bespravnom izgradnjom objekta većeg od 350 kvadrata istarski župan dokraja razotkrio svoj odnos prema zakonima i propisima

Piše: Dražen MAJIĆ

GROŽNJAN – Ivan Jakovčić u svom je selu Sveti Juraj bez ikakvih dozvola izgradio vinski podrum veličine između 350 i 400 četvornih metara i na taj način do kraja razotkrio svoju odnos prema zakonima i propisima hrvatske države. Kao što smo nekoliko puta pisali, Jakovčić je selo Sveti Juraj kupio na nezakonit način, bez zakonom propisanog javnog natječaja, zbog čega je odlukom Općinskog suda u Bujama iz siječnja ove godine, donesena zasad nepravomoćna presuda o poništenju toga kupoprodajnog posla. Zbog tog sudskog postupka blokirana je cjelokupna Jakovčićeva megainvesticija u koju je krenuo uz pomoć velikih kredita za čiji povrat jamče njegovi stranački kolege Damir Kajin, Valter Drandić i Emil Soldatić. Zbog te blokade u zastoju su i završni radovi na golemom vinskom podrumu koji se prostire ispod dijela Jakovčićevog sela, a u kojem bi se trebalo čuvati vino proizvedeno na okolnim zemljištima čiju je kupnju Jakovčić najavljivao više puta.

Dodatni atesti i proračuni

Otkriće da je podrum izgrađen bez dozvola potvrdili su nam i u nadležnom uredu državne uprave u Bujama, koji izdaje lokacijske i građevinske dozvole. Pročelnica Mirjana Borčić bila je na godišnjem, ali su nam njeni službenici potvrdili da, prema njima dostupnoj evidenciji, bujski ured u posljednjih šest godina nije Ivanu Jakovčiću izdao zakonom propisane dozvole za izgradnju vinskog podruma u Svetom Jurju.

Prema zakonu o gradnji, za takvu vrstu objekata obavezne su lokacijska i građevinska dozvola, a budući da se u cijelosti nalazi pod zemljom, još je veća potreba za dodatnim atestima i strogim poštovanjem statičkih i arhitektonskih propisa. Odlaskom u Sveti Juraj zaputili smo se u nedovršeni podrum u kojem je, unatoč podnevnoj vrelini najtoplijeg kolovoškog dana, bilo vrlo svježe. Ulaz u podrum prikriven je velikom šperpločom, a ispred i u njegovoj unutrašnjosti nalazimo mnogobrojne grede nepoznatog porijekla. Osim toga, nepoznato je i porijeklo hrpa kamenih ploča koje su zarasle u okolnu travu, a vidljivo je da to nisu već medijski vrlo poznate ploče s pulske Portarate.

Ekspres vodovod

Podrum je nepravilnog oblika, prosječne širine 20, a dužine oko 18 metara, dok je strop poduprt s nekoliko stupova. U njega se može ući direktno s ceste koja prema Svetom Jurju vodi od Grožnjana, ali i iz samog sela, stubištem načinjenim od kamenih ploča s Portarate. Ispred podruma vidljiva je povelika septička jama dok se vodosprema nalazi malo iznad sela, spojena s vodovodnim sustavom koji je za više od četiri milijuna kuna doveo vodu do Svetog Jurja. Kao što smo već pisali, dionica vodovoda prema Svetom Jurju u plan je ušla tek nakon Jakovčićeve kupovine sela, a prije nikad nije bila u planovima. Postoje osnovane indicije da su zbog ove dionice neke druge izbačene iz plana, što Jakovčić naravno oštro demantira braneći se da nije samo on dobio vodu, već i 40 drugih kućanstava. Unatoč njegovim opravdanjima, ostaje velika sumnja da je Jakovčić iskoristio svoj politički položaj kako bi vodu ekspresno i na račun poreznih obveznika doveo do svog tek kupljenog sela.

Jakovčić nedostupan

Tijekom proteklih nekoliko dana nebrojeno puta pokušali smo doprijeti do Ivana Jakovčića, ali se na njegovom mobitelu redovito javljala sekretarica kojoj smo ostavljali poruke s obrazloženjem što nas zanima. Istarski župan nažalost nikad nije odgovorio, a slično je bilo i s pozivima njegovom tajniku Orianu Otočanu. Stoga, kao vjerodostojan stav istarskog župana, prenosimo njegovu izjavu s nedavne konferencije za novinare s tadašnjim ministrom zaštite okoliša Božom Kovačevićem koji je tada najavio žešći obračun s nabujalom bespravnom gradnjom.

– Zadovoljan sam podacima dobivenim od ministra i želio bih naglasiti da Županija želi zaštititi prostor, spriječiti nove slučajeve bespravne gradnje, a da će oni koji su ranije gradili bespravno morati snositi posljedice, odnosno da se bespravna gradnja ne smije nikome isplatiti, rekao je tom prilikom Jakovčić.

Nepotrebno je išta dodati njegovim riječima.

Kontinuitet bespravnosti Ivana Jakovčića

Najnovije otkriće bespravne gradnje Ivana Jakovčića samo je dodatak njegovom kontinuiranom nepoštovanju propisa i promoviranju bespravnosti. Podsjetimo samo na dva posljednja primjera.

Ivan Jakovčić ovog je proljeća svečano otvorio prodajni centar Plodine na pulskoj obilaznici. Tvrtka Plodine za svoj hipermarket, golemo parkiralište i brojne druge objekte nije imala ni lokacijsku, ni građevinsku, a ni uporabnu dozvolu ili tehnički prijem. Jakovčić se nikad javno nije odredio po ovom pitanju niti je javno odgovorio je li znao da Plodine nemaju dozvolu ili pak bi li otvorio prodajni centar da je znao da nemaju dozvole.

Početkom ljeta župan je financirao after party u povodu obilježavanja 18. rođendana radioemisije AT klub. Skupi i glamurozni domjenak, koji je plaćen novcem poreznih obveznika, dogodio se na bespravno izgrađenoj terasi restorana »Ogledala«. Party se dogodio u tjednu kada je »Glas Istre« u nekoliko članaka naveliko pisao o objektu čije je uklanjanje naredila građevinska inspekcija. Istarski župan nije ni tom prilikom želio komentirati razloge zbog kojih je potrošio proračunski novac, niti je želio reći koliko je platio čašćenje estradnih zvijezda.

Budući da je stvarno nevjerojatno da je sve ovo moguće bez »suradnje« s nekim utjecajnim u Ministarstvu zaštite okoliša, obratili smo se novopečenom ministru Ivi Bancu koji nam je na pitanje ima li Jakovčić zaštitu, preko svoje glasnogovornice Ide Mahečić odgovorio:

– Ne mogu komentirati dok se ne upoznam sa spomenutim slučajevima. Zasad mogu samo reći da Ivan Jakovčić nema moju zaštitu, izjavio je ministar Banac.