Vjesnik: 19. 08. 2003.

Banac želi novi model izdavanja građevinskih dozvola

Ministar okuplja tim stručnjaka koji će predložiti novi model izdavanja dozvola / Zbog isprepletenih ovlasti na terenu, tvrdi ministar, vlada kaos i moguća je korupcija

ZAGREB, 18. kolovoza - »Obilazeći Hrvatsku ostao sam zatečen potpunim kaosom koji vlada u izdavanju građevinskih dozvola. Stoga se najozbiljnije bavim mišlju o osmišljavanju potpuno novog modela kojim bi se postupak izdavanja građevinskih dozvola ujedinio i pojednostavio«, rekao je u ponedjeljak Vjesniku ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja Ivo Banac. »Još ne znam«, ističe Banac, »kako bi konkretno taj model trebao izgledati, ali ubrzo ću o tome moći reći nešto više«.

Naime, ministar Banac planira okupiti tim stručnjaka koji bi do kraja rujna trebao izraditi prijedlog novog sustava izdavanja građevinskih dozvola.

Trenutno na terenu postoji niz potpuno oprečnih ingerencija i sustav uopće ne funkcionira, naglašava Banac.

Budući da su ovlasti isprepletene ne zna se što je u nadležnosti lokalnih vlasti, a što ministarstva, pa izlazi, pojašnjava, da je sve dopušteno. To otvara i prostor korupciji te je, smatra ministar, nužna centralizacija sustava. Ona bi omogućila brži postupak, ali i strožu kontrolu izdavanja dozvola. Obilazak terena, navodi Banac, uvjerio me da je situacija najteža u priobalju, gdje je najizraženiji i problem bespravne gradnje kojoj treba stati na kraj.

U kojem će obliku prijedlog stručnog tima biti prezentiran - kao poseban zakonski prijedlog ili dopune postojećeg zakona o gradnji, ministar još nije znao reći. Naime, Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja oko dvije godine je pripremalo paket novih zakona kojima bi se uvelo više reda u gradnji, iskorijenila bespravna gradnja te navelo ljude da uopće poštuju zakone. U tom paketu su i izmjene i dopune Zakona o gradnji kojima se znatno pojednostavljuje i skraćuje procedura izdavanja građevne dozvole.

Prema tom prijedlogu na dozvolu bi se čekalo najdulje dva mjeseca, a mogla bi se otplaćivati i obročno i to do pet godina. Ujedno bi se pojednostavio administrativni postupak koji prethodi gradnji. Predloženo je ujedinjavanje postupka izdavanja lokacijske i građevinske dozvole, a preciznije su definirane i obveze investitora različitih građevnih zahvata.

Taj zakonski prijedlog, inače usklađen s zahtjevima Europske unije, Vlada je prihvatila na sjednici 3. srpnja te ga po hitnom postupku uputila u Sabor. Budući da je predsjednik Sabora Zlatko Tomčić, zbog velike količine zakonskih prijedloga koji moraju biti usvojeni do kraja mandata, najavio oštar start već početkom rujna, pitanje je samo hoće li novi prijedlog ministra Banca stići na vrijeme.

Ivana Knežević