Vjesnik: 19. 08. 2003.

Tko je Legiju skrivao u Hercegovini

Ovih dana u Beogradu počinje suđenje pripadnicima »zemunskog klana« na čijem je čelu bio Milorad Luković Legija, prvooptuženi za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića / Kuloari šire priču da je Legijino poznanstvo s odbjeglim hrvatskim generalom Antom Gotovinom, a navodno i s umirovljenim generalom Antom Rosom, bilo presudno za njegov bijeg iz Srbije i skrivanje na području Gruda i Ljubuškog

ZAGREB, 18. kolovoza - Prvooptuženi za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića Milorad Luković Legija skrivao se u zapadnoj Hercegovini. To je, u posljednjem broju sarajevskog tjednika »Slobodna Bosna«, rekao Dalibor Jelić, vlasnik kuglane Jelić iz Gruda. Inače, Federalni MUP protiv Jelića provodi istragu za niz kaznenih djela, od iznude do planiranja ubojstava, pa je tim povodom vlasnik kuglane u Grudama, odbacujući optužbe, progovorio o sprezi hercegovačkog kriminalnog miljea i dijela tamošnjih vlasti.

Prvu informaciju o Legijinom boravku u zapadnoj Hercegovini »Slobodna Bosna« objavila je još u ožujku ove godine, neposredno nakon atentata na Đinđića. List se tada pozivao na neimenovane izvore, tvrdeći da je Legiji u skrivanju na području Gruda i Ljubuškog pomogla »logistika Ante Gotovine«.

Sarajevski tjednik je tada objavio da je Legija u zapadnu Hercegovinu stigao dan prije atentata na Đinđića, a da ju je napustio krajem ožujka, kad je navodno preko splitske luke otišao u Italiju.

Vjesnikov beogradski izvor blizak istrazi o atentatu na Đinđića, međutim, tvrdi da je Milorad Luković Legija ostao u Hercegovini i u travnju i da je tek tada otišao put Italije, a danas je najvjerojatnije u Slovačkoj.

Ovih dana u Beogradu počinje suđenje pripadnicima »zemunskog klana« na čijem je čelu bio Legija. Tamošnji mediji očekuju i neke nove informacije o tome gdje se Legija skriv(a)o.

Kuloari sve intenzivnije šire priču da je Legijino poznanstvo s odbjeglim hrvatskim generalom Antom Gotovinom, a navodno i s umirovljenim generalom Antom Rosom, bilo presudno za njegov bijeg iz Srbije i skrivanje na području Gruda i Ljubuškog. Beogradski kuloari time ponavljaju priču »Slobodne Bosne« iz ožujka, da su Milorad Luković Legija i Ante Gotovina postali prijatelji zajedno ratujući u Drugom padobranskom puku francuske Legije stranaca.

»Slobodna Bosna« je tada Legiju s Gotovinom i Rosom povezala i u kontekstu šverca droge iz Srbije preko Hercegovine u Hrvatsku i dalje na Zapad. Istodobno, srbijanska policija je objavila lažnu hrvatsku putovnicu koju je posjedovao njihov najtraženiji kriminalac.

Opet se aktualizira priča i da je, dan-dva prije atentata na Đinđića, dvoje ljudi prešlo hrvatsko-srbijansku granicu kod mjesta Batrovci, bez osobitog pregleda srbijanske policije, jer su ih dočekali pripadnici kasnije rasformiranih »Crvenih beretki« - kojima je ranije zapovijedao Legija - tvrdeći da je pregled nepotreban jer je riječ o »prijateljima legionarima«.

»Postoje mnoge indicije o Legijinoj povezanosti s nekim ljudima iz Hrvatske, ali nam ih je sve teško potvrditi zbog poznatih problema koje hrvatski MUP ima s Antom Gotovinom«, kaže beogradski izvor blizak istrazi o Đinđićevom ubojstvu.

U posljednjem broju »Slobodne Bosne« Dalibor Jelić, koji je potvrdio Legijin boravak u zapadnoj Hercegovini, amnestirao je tamošnju policiju u vezi s tim slučajem. Informacija o njegovu boravku u Hercegovini procurila je dva, tri dana nakon što je on sa svojom ekipom napustio Hercegovinu«, izjavio je Jelić.

Željko Peratović