Vjesnik: 20. 08. 2003.

Istraga u slučaju Kelly sve opasnija za Tonyja Blaira

Alastair Campbell, šef za komunikacije u Downing streetu na svjedočenju u utorak energično odbio optužbe da je osobno »uljepšavao« vladin dosje o iračkom naoružanju / O uvjerljivosti Campbellove obrane ovisi ne samo njegova daljnja politička sudbina nego čak možda i opstanak njegovog šefa Tonyja Blaira

LONDON, 19. kolovoza (Od Vjesnikove dopisnice) - Kad se uskoro vrati s godišnjeg odmora koji provodi na Barbadosu, britanski premijer Tony Blair morat će se žestoko boriti za povjerenje britanske javnosti. Prema Guardianovoj anketi od utorka, polovina birača na Otoku drži da je Blairova vlada napuhala opasnost od režima Saddama Husseina kako bi opravdala rat protiv Iraka. Čak 68 posto Britanaca vjeruje da vlada nije bila fer prema dr. Davidu Kellyju, bivšem savjetniku u Ministarstvu obrane koji je u srpnju počinio samoubojstvo. U Britaniji je upravo u punom jeku službena istraga o okolnostima koje su tog znanstvenika gurnule u smrt.

Pozivajući se na visoki ali neimenovani izvor, BBC je svojedobno objavio vijest kako britanska vlada namjerno uvećava prijetnju od Saddama. To izvješće bilo je povod duboke političke svađe. Kao izvor sporne vijesti britansko Ministarstvo obrane imenovalo je Davida Kellyja koji je sebi nakon toga prerezao žile. Njegova obitelj tvrdi da je znanstvenik prethodno bio pod velikim stresom.

Prije nešto više od tjedan dana otvorena je službena istraga o okolnostima njegove smrti, povjerena lordu Huttonu. Pred tim istražiteljem izredalo se do sada više službenih svjedoka, a u utorak je počeo svjedočiti Alastair Campbell, šef za komunikacije u Downing streetu. Taj utjecajni pripadnik Blairovog najužeg kruga energično je odbio optužbe da je osobno »uljepšavao« vladin dosje o iračkom naoružanju, objavljen u rujnu 2002., kako bi pribavio više argumenata za rat.

Ključna pitanja o Iraku glase »zašto sada« i »zašto samo Irak«, zapisao je u rujnu prošle godine Campbell u svoj rokovnik koji je morao dati na uvid istražiteljima. Odgovarajući u utorak na upite istražitelja o tim svojim zabilješkama, on je rekao: »Mislim da je premijer dao odgovor kako se radi o jedinstvenoj prijetnji. Premijer je rekao ... da mu stiže sve više obavještajnih materijala koji kod njega izazivaju sve veću zabrinutost zbog iračke prijetnje, te je nešto od toga želio staviti u javnu domenu.«

Kako je poznato, Tony Blair se solidarizirao s američkim predsjednikom Georgeom Bushom kada je on zauzeo ratoborni stav prema Iraku. Blair je tvrdio da je Saddam Hussein velika prijetnja svjetskom miru jer da posjeduje opasan arsenal oružja masovnog uništenja. Neki u Britaniji, poput bivše ministrice za razvoj Clare Short, tvrde međutim kako je Blair najprije donio stratešku odluku da stane uz bok Amerikancima, te da je tek potom počela potraga za argumentima u prilog vojnoj intervenciji u Iraku.

Sada bi istraga lorda Huttona trebala ne samo objasniti okolnosti u kojima je umro dr. David Kelly nego ispitati i optužbe o zavaravanju javnosti, koje iznose Blairovi protivnici i kritičari.

Ranije tijekom istrage čulo se i to da je u službeni dosje o Iraku bilo ubačeno kako ta zemlja unutar 45 minuta može lansirati napad oružjima masovnog uništenja. No, nisu se pojavili dokazi da su to na svoju ruku učinili Blairovi dužnosnici, kako to tvrdi BBC. Alastair Campbell u utorak je tijekom ispitivanja još jednom inzistirao da on s time nije imao veze. O uvjerljivosti Campbellove obrane ovisi ne samo njegova daljnja politička sudbina nego čak možda i opstanak njegovog šefa Tonyja Blaira.

Britanska vlada, posebice njen »guru za komunikacije« Campbell, našla su se u otvorenom sukobu s BBC-jem. Dr. David Kelly bio je mimo svoje volje uvučen u njihov spor. Netko će na kraju vjerojatno morati platiti političku cijenu za smrt tog znanstvenika. Nagađa se da bi ta osoba mogla biti britanski ministar obrane Geoff Hoon koji je dopustio se Kellyja javno imenuje kao BBC-jevu »krticu«. To, kao i prateće neugodnosti na poslu bili su čini se dovoljni da znanstvenika nagnaju na samoubojstvo. U nastavku će se pred istražnom komisijom pojaviti i sam britanski premijer, Tony Blair.

Jasna Zanić Nardini