Novi list: 20. 08. 2003.

POLICIJA PROVODI KRIMINALISTIČKU OBRADU PROTIV PREDSJEDNIKA ZAGREBAČKOG HNS-a

Mislav Žagar osumnjičen za iznuđivanje mita

Poduzetnik Damir Ivan Petrović policiji je podnio prijavu ustvrdivši da je Žagaru »na ruke« isplatio 50 tisuća kuna, jer u protivnom ne bi dobio posao. Žagar demantira optužbe i tvrdi da je riječ o uroti građevinske mafije

ZAGREB – Odjel gospodarskog kriminaliteta PU zagrebačke zaprimio je kaznenu prijavu protiv šefa zagrebačkog HNS-a, a odnedavno predstojnika Gradskog ureda za planiranje i razvoj, Mislava Žagara. Na to je mjesto, podsjetimo, Žagar prispio nakon smjene Miljenka Mesića koji je štakom izudarao Dinamova »gazdu« i poduzetnika Zdravka Mamića u uredu gradonačelnice Vlaste Pavić. Kaznenu prijavu, zbog navodnog iznuđivanja mita, podnio je poduzetnik Damir Ivan Petrović.

– Iz kaznene prijave proistječu osnove sumnje da je Mislav Žagar, na štetu privatnog poduzeća, počinio kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti poradi čega je u tijeku kriminalistička obrada i provođenje policijskih izvida, izvijestili su iz PU zagrebačke.

Krajem srpnja Damir Ivan Petrović policiji je podnio prijavu u kojoj je naveo da je od strane šefa gradskog HNS-a Žagara ucijenjen da neće dobiti posao na natječaju za gradnju igrališta od umjetne trave za NK Hrvatski dragovoljac iz Sigeta. Poduzetnik je ustvrdio da je Žagaru »na ruke« isplatio 50 tisuća kuna.

Petrović optužuje

– Tijekom prosinca 2002. godine, posredstvom zajedničkog poznanika, stupio sam u kontakt s Mislavom Žagarom, koji mi se predstavio kao predsjednik HNS-a Zagreb, koji kao takav utječe na rad Povjerenstva za javna nadmetanja. Dao mi je na znanje da njemu osobno, ako želim dobiti posao, moram predati 50 tisuća kuna. Žagar je zauzvrat obećao s članovima komisije urediti da odluka o dodjeli radova bude na strani moje tvrtke – FON d.o.o., ispričao je Petrović.

Njegove tvrdnje Žagar je demantirao ustvrdivši da je riječ o uroti građevinske mafije. Također, tad je najavio i tužbu zbog klevete, te ustvrdio da je u politiku ušao upravo da bi se obračunao s korupcijom i kriminalom.

O podnesenoj kaznenoj prijavi pokušali smo dobiti Žagarovo mišljenje, ali do njega jučer nismo uspjeli doći.

Iza istaknutog člana stranke stala je središnjica HNS-a, a glasnogovornik narodnjaka Boris Blažković ustvrdio je ne postoji mogućnost da je Žagar uzeo novac.

– U stranci nismo znali za takve radnje, a ne ostavljam otvorenu niti najmanju mogućnost da je Žagar uzeo novce na svoju ruku, istaknuo je Blažeković.

Potankosti o primopredaji

Nakon što je slučaj izišao u javnost, našem listu obratio se i navodni svjedok primopredaje novca (podaci poznati redakciji), te ustvrdio da je šef zagrebačkog HNS-a Žagar od Petrovića uzeo novac u kafe baru »Martino« u Boćarskom domu na Prisavlju.

U razgovoru s našim novinarima navodni svjedok naveo je potankosti primopredaje novca, ispričavši kako su se Petrović i Žagar sastali u 13 sati, te da je šef HNS-a na sastanak došao u svom renaultu.

– Petrović mu je dao svežanj novaca, novčanice od 500 i tisuću kuna. To sam spreman posvjedočiti na sudu, ustvrdio je naš sugovornik, te tom prilikom istaknuo da je nekoliko dana nakon sastanka Žagar kupio automobil.

Uskače i USKOK

Također, navodni svjedok tvrdio je da je sa slučajem upoznat i ured predsjednice HNS-a Vesne Pusić, budući da je, prije nego će podnijeti kaznenu prijavu, Petrović u središnjici stranke tražio da mu Žagar vrati novac. Tvrdnje našeg sugovornika nitko nije demantirao.

Poduzetnik Petrović i naš sugovornik, koji je svjedočio navodnoj primopredaji novca, jučer su bili na informativnom razgovoru u policiji, gdje je Petrović još jednom potvrdio optužbe da je HNS-ovac Žagar iznuđivao mito. Prema pouzdanim izvorima njegovim tvrdnjama pozabavit će se i USKOK, a uskoro, po svemu sudeći, i Državno odvjetništvo.

Ladislav TOMIČIĆ