Novi list: 20. 08. 2003.

Lučin opet kasni

Vilim CVOK

Ministar unutarnjih poslova Šime Lučin u ponedjeljak je, tijekom obilježavanja Dana zrakoplovne jedinice specijalne policije MUP-a, ustvrdio kako nije točno da nije posjećivao požarišta, što su mu zamjerili pojedini mediji i političari, već da je to činio samozatajno – bez nazočnosti novinara.

Podsjećamo, ministra Lučina prozivali su zbog uživanja na ladanju i ispijanju ohlađenih istarskih vina na filmskom festivalu u Motovunu. Kritičari su tvrdili da bi bilo poželjno da kao čelni čovjek MUP-a, a dobar dio vatrogasaca koji su sudjelovali u gašenju vatrenih stihija duž jadranske obale su djelatnici MUP-a, iskaže makar simboličnu solidarnost i s građanima koji ga plaćaju, a i s ljudima za koje je, kao čelni čovjek ministarstva, na neki način odgovoran. Zato je Lučin pogriješio kada nije naveo koja je to požarišta obišao te što svoj obilazak nije obavio u nazočnosti novinara.

Prvo, na taj način bi izbezumljenim ljudima kojima je vatra stigla do kuća, a i drugim ljudima koji pune proračun, pokazao da mu je stalo, a drugo, takav njegov potez utjecao bi, pa makar i simbolično, i na djelatnike MUP-a koji su se proteklih dana izlagali pogibelji.

Lučinovu tvrdnju da ljeto nije vrijeme kada se trebaju sakupljati politički poeni na požarima, iz čega se može protumačiti da je zato inkognito obilazio požarišta, osim što i sama zvuči predizborno najbolje je demantirao njegov dvostruki šef, stranački te nadređeni mu u Vladi, Ivica Račan koji se u proteklih mjesec i pol dana pojavljivao svuda pa je tako obišao i požarišta. Kao premijer na taj način pokazao je da mu je stalo do građana, a ako pri tome zaradi koji postotak glasova više nije na odmet. Shvatio je to i predsjednik Sabora i HSS-a Zlatko Tomčić te predsjednik Republike Stjepan Mesić no po svemu sudeći Lučin poslovično kasni.