Slobodna Dalmacija: 21. 08. 2003.

NOVAC ILI PRINCIPI, PITANJE JE SAD

Naš dragi diktator

Hrvatskoj delagaciji nije smetalo što Mesićev libijski domaćin Ghadafi drži u zatvorima stotine političkih zatvorenika

Piše: Dobroslav PARAGA, predsjednik HSP-a 1861.

Prigodom nedavno okončanog posjeta državne delegacije Republike Hrvatske, predvođene predsjednikom Stjepanom Mesićem, Socijalističkoj Narodnoj Libijskoj Arapskoj Džamahiriji i njezinom domaćinu pukovniku Moamaru al Gaddafiju, postavlja se pitanje do koje mjere je Predsjednik Hrvatske spreman kockati se s ugledom hrvatskog naroda i države za volju ogoljenih i prozaičnih gospodarskih interesa?

Lijepo je slušati vijesti da predsjednik Mesić hoda po libijskoj pustinji s četredesetak hrvatskih gospodarstvenika ne bi li dobio neki značajan posao od provjerenog diktatora i brutalnog kršitelja osnovnih ljudskih prava, svojeg domaćina pukovnika Gaddafija. Zanimljivo da, nasuprot Mesiću, hrvatska Vlada i MVP imaju službeni stav da će gospodarske odnose razvijati sa zemljama koje poštuju međunarodne obveze i imaju demokratski politički sustav.

Hrvatski narod i javnost moraju biti upoznati s činjenicom da osim što se radi o provjerenom prijatelju diktatora Tita i savezniku gotovo svih nedemokratskih režima u današnjem svijetu, režim pukovnika Gaddafija obilježen je ne samo krvavim nedjelima međunarodnog terorizma od kojih su rušenje Pan Amova aviona nad Lockerebyjem 1988. i podmetanje bombe u berlinsku diskotektu 1986. godine samo vrh ledenog brijega, već taj brutalni režim i dan današnji drži u svojim jezivim tamnicama stotine političkih zatvorenika i disidenata, da su neki od zatvorenika kažnjavani odsijecanjem ruku i nogu, da je niz prominentnih političkih oponenata pukovniku Gaddafiju nestalo u mraku ili u izbjeglištvu, da se političkim zatovrenicima u Libiji izriču dan današnji čak i smrtne kazne, da je nedavno pušteno iz zatvora 65 političkih zatvorenika koji su odrobijali po 30 godina zatvora.

To sve nije bio dovoljan razlog da niti Mesić niti bilo tko iz državnog protokola povede računa koliko će od tog posjeta biti stvarne gospodarske koristi, a koliko će biti realne političke štete po ugled i vjerdostojnost naše zemlje u demokratskom svijetu. Ne može se zbog pragmatičnih interesa prelaziti slijep ili šutke preko ovakvih u svijetu dobro poznatih činjenica o prirodi pojedinih režima. Zar nije u svemu tome upozoravajuća činjenica da baš u vrijeme posjete Mesića Libiji, njezin režim prihvaća i priznaje odgovornost i štetu za brutalno ubojstvo 270 putnika američkog zrakoplova. Mesić kao da je "zaboravio" da je prošlo vrijeme Tita i pokreta nesvrstanih kada ovakve činjenice nisu smetale nedemokratskoj javnosti u Hrvatskoj i u svijetu.

Zabrinjavajući su trend i učestali uzajamni posjeti nekih parlamentarnih stranaka u Hrvatskoj, poput HSLS-a Dražena Budiše i Dorice Nikolić koji su i ove godine bili u višetjednom posjetu, gosti totalitarne Komunističke partije Kine, slikavajući se besramno čak i na Trgu Nebeskog mira, legalizirajući kao jedna hrvatska stranka, neizravno, pokolj tisuća kineskih studenata i intelektualaca u lipnju 1989. godine.