Večernji list: 21. 08. 2003.

PREDSJEDNIŠTVO HDZ-A ODRŽALO SJEDNICU U SPLITU

S. Gabrić Jambo izbačen iz HDZ-a

Nacionalnom vijeću jednoglasno predlažemo brisanje iz članstva Stipe Gabrića Jamba zbog njegova iznomno štetnog rada za Hrvatsku demokratsku zajednicu - kazao je jučer predsjednik HDZ-a Ivo Sanader nakon sjednice Predsjedništva stranke održane u Splitu. U Predsjedništvo HDZ-a kooptirani su Miomir Žužul, Darko Milinović i Petar Čobanković.

Na sjednici Predsjedništva stranke bilo je riječi i o grafitima i ekscesima koji se posljednjih dana događaju na područjima od posebne državne skrbi.

Gradonačelnik Belog Manastira Ivica Buconjić izvijestio je da su nakon liberalizacije viznog režima učestali dolasci Srba koji pijani provociraju stanovnike hrvatskih četvrti i pjevaju četničke pjesme.

- Ako se ovakvi izgredi nastave, tražit ćemo od Vlade preispitivanje njezine odluke o liberalizaciji viznog režima - najavio je Sanader.

Predsjedništvo HDZ-a zabrinuto je dramatičnim rastom vanjskog duga Hrvatske. Prije raspada, bivša Jugoslavija dugovala je oko 18 milijardu USD, a Hrvatska danas duguje oko 19 milijardi USD.

Ova vlada u tri i pol godine napravila je devet milijardi USD duga, što je nedopustivo, istaknuo je Sanader, dodajući da je HDZ već uputio zahtjev da se o tome raspravlja na prvoj sjednici Sabora.

Prije nekoliko mjeseci pilote je prisilno umirovila, a sada kuka kako nemamo rezervne posade za kanadere.

- HDZ se dobro priprema za izbore i uvjeren sam u relativnu pobjedu stranke - rekao je Sanader, dodajući kako će biti stranka s najvećim brojem mandata. Sa SDP-om neće koalirati iz programskih razloga, a sa HB-om zato što neće prijeći izborni prag.