Vjesnik: 21. 08. 2003.

Objavom ispravka nestaju razlozi za podnošenje tužbe

ZAGREB, 20. kolovoza - Službeni Nacrt prijedloga zakona o medijima ministar kulture dr. Antun Vujić predstavio je na konferenciji za novinare u srijedu. Dosadašnje su verzije, o kojima se u javnosti dosta raspravljalo, bile radnoga karaktera. Nacrt prijedloga zakona o medijima trebao bi se naći na dnevnom redu Vlade sljedeći četvrtak, najavio je Vujić. Tijekom javne rasprave prihvaćeno je tridesetak primjedbi na radne verzije. Središnji je dio zakonskog prijedloga usmjeren na kulturu dijaloga, izjavio je Vujić. Posebno se naglašava pravo na ispravak i odgovor, a ne kaznene odredbe. Riječ je o načelu »na pero odgovoriti perom, a ne sudskim tužbama«, napomenuo je ministar. Posljedica provedbe takvog načela trebala bi biti smanjenje broja tužbi protiv novinara. Naime, ako bi se ispravak objavio kako će propisivati zakon, praktično bi nestali razlozi za podnošenje tužbe.

Prijedlog zakona također regulira dužnosti javne vlasti, pa se određuje obveza pružanja javnih informacija i rok u kojem se tražena informacija mora dati.

Vujić je kazao da se prvi put uvodi i klauzula savjesti, pa novinar ima pravo na zaštitu u slučaju promjene uređivačke politike, a u slučaju otkaza zbog neslaganja s novom uređivačkom politikom, imao bi pravo na otpremninu. Zakonom se namjerava ograničiti koncentracija medija i uspostaviti sistem transparentnosti podataka o medijima. Naime, javnost ima, putem medija, pravo znati o svemu što se nje tiče, ali ima pravo znati i o poslovanju medija, naglasio je. Na primjedbu, objavljenu u tisku, da se zakonom želi uspostaviti administrativna kontrola medija, ministar je kazao da je to točno te da je riječ o »reguli Europske unije kako bi se osigurala sloboda medija od vanjskih i unutarnjih pritisaka«. Zahvalio je pojedincima udrugama, i onima koji su se protivili dosad predloženim radnim verzijama što su sudjelovali u javnoj raspravi. Vujić je citirao mišljenje stručnjaka OESS-a za koje je prijedlog zakona »razumni balans između raznih interesa i ide ukorak s osnovnim principima europskih konvencija«.

Tihomir Ponoš