Vjesnik: 21. 08. 2003.

Zubak i Predsjednikovi ljudi

Prema objavljenim informacijama, Zubak je navodno još 1993. kabinetu načelnika HRZ-a i PZO-a Imre Agotića darovao polovni osobni automobil »audi quattro« / Agenti SIS-a ustanovili su da se Zubak sastao s Agotićem početkom siječnja 1996. u vezi s nabavom sustava S-300 MPU

ZAGREB, 20. kolovoza - Zvonko Zubak, kontroverzni trgovac oružjem i predsjednik Demokratske socijalne unije, najnovije političke stranke u Hrvatskoj, usko je poslovno surađivao s trenutnim savjetnikom predsjednika Stjepana Mesića za nacionalnu sigurnost, generalom Imrom Agotićem. To proizilazi iz dokumenta bivše Sigurnosno-informativne službe (SIS-a; danas Vojnosigurnosne agencije, VSA), objavljenog u srijedu.

Prema objavljenim informacijama, Zubak je navodno još 1993. kabinetu načelnika HRZ-a i PZO-a Imre Agotića darovao polovni osobni automobil »audi quattro«.

Agenti SIS-a ustanovili su da se Zubak sastao s Agotićem početkom siječnja 1996. u vezi s nabavom sustava S-300 MPU i dolaskom još jedne skupine ruskih vojnih instruktora za obuku pripadnika HV-a u rukovanju tim raketnim sustavom.

Tadašnji glavni logističar HV-a general Vladimir Zagorec dobio je od Zubaka, prema objavljenom SIS-ovom izvješću, luksuzni »BMW 700«.

Godinama se u našoj javnosti provlačila tvrdnja da je glavnu ulogu u nabavi oružja za Hrvatsku imao pokojni ministar obrane Gojko Šušak. Prema SIS-ovom izvješću, kad je riječ o nabavi zrakoplova i protuzrakoplovnih sustava Šuška se u tim poslovima očito zaobilazilo.

U svjetlu tih informacija postaje jasno zašto je početkom prošle godine Zubak, nudeći se za kupca Nogometnog kluba Dinamo, tražio potporu Ureda predsjednika u kojem je Agotić tada obnašao funkciju savjetnika za vojna pitanja i obranu.

I u posljednjim istupima Zubak se hvalio da je Hrvatskoj nabavio 54 vojne letjelice. Početkom prošle godine, kad se nudio za kupca Dinama, njemu bliski novinari pisali su da je preko njega Hrvatska kupila 24 zrakoplova MIG-21 i 12 helikoptera Mi-24.

Snažnu kampanju protiv bivšeg ministra obrane Joze Radoša i njegova pomoćnika Mladena Ružmana Zubak je započeo lani, potražujući 200 milijuna dolara za raketni sustav S-300. Ružmana je čak optužio da je od njega tražio mito kako bi mu isplatili potraživanje. Ružman ga je tužio za klevetu.

Predsjednikov savjetnik Agotić nije se javno izjašnjavao o tom slučaju.

Kada je nedavno obznanio da je financirao predsjedničku kampanju Dražena Budiše s pola milijuna kuna gotovine, Zubak je dodao da je financirao kampanje i drugih političara. Ne želi reći kojih, no nagađa se da je pripomogao i kampanji predsjednika Mesića.

Nagađanja o povezanosti Zvonka Zubaka i krugova bliskih predsjedniku Mesiću pojačava i činjenica da je na osnivačkoj skupštini Demokratske socijalne unije bio i odvjetnik Silvije Degen. Poznato je da je Degen, uz ratnog šefa Kriznog štaba Antu Karića, jedan od Mesićevih najboljih prijatelja.

Upućeniji promatrači tvrde da je Zubak, izašavši na javnu scenu, pokazao prilično nesnalaženje, osobito kad je riječ o izjavama i intervjuima, pa zaključuju da bi sva nagađanja o svojim vezama s »Mesićevim ljudima« uskoro mogao razjasniti kakvom intrigantnom izjavom.

Željko Peratović