Vjesnik: 22. 08. 2003.

Otkazan Račanov susret s Terzićem, pismo namjere poslano u Sarajevo

Vlada odobrila pismo namjere o modelu hrvatskog sudjelovanja u gradnji koridora 5C kroz BiH / Negativno reagiranje Adnana Terzića, predsjedatelja Vijeća ministara BiH u Zagrebu se, neslužbeno, tumači kao njegovo balansiranje s domaćom javnošću dio koje je sklon da »Bosmal« dobije poslove na koridoru / Račan: Hrvatska je spremna financirati pripremne radnje, bez obzira na to tko će dobiti posao na međunarodnom natječaju / Početkom rujna sastaju se ministri prometa Mađarske, BiH i Hrvatske

ZAGREB, 21. kolovoza - Vlada je u četvrtak, bez obzira na negativno reagiranje predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnana Terzića u nekim tamošnjim medijima, odobrila pismo namjere o modelu sudjelovanja Hrvatske u izgradnji autoceste na koridoru 5C.

Banski su dvori uvjereni da će pismo namjere biti prihvaćeno u BiH kao dobrosusjedski potez Hrvatske. To je naglasio i premijer Ivica Račan, rekavši kako se nada da će službeno Sarajevo shvatiti to kao dobrosusjedski potez, bez obzira hoće li pismo biti prihvaćeno ili neće.

Plan je bio da se premijer Račan sastane s Terzićem u petak u Kostajnici kako bi potpisao aneks ugovora o luci Ploče u kojem je izmijenjen sporni deveti članak, no sastanak je propao zbog problema s bosanskohercegovačke strane.

Naime, Predsjedništvo BiH nije u četvrtak ujutro dalo formalnu suglasnost na izmjene aneksa tog ugovora, dogovorene prilikom Račanova posjeta Sarajevu sredinom srpnja. Račan je u Kostajnici trebao uručiti Terziću i pismo namjere o hrvatskom sudjelovanju u izgradnji 330 kilometara autoceste kroz BiH. No, budući da je sastanak otkazan, pismo je upućeno u četvrtak diplomatskom poštom.

U Banskim dvorima, neslužbeno, Terzićevo negativno reagiranje tumače kao njegovo balansiranje s domaćom javnošću jer je dio medija i javnosti u BiH iznimno naklonjen tome da bosansko-malezijska tvrtka »Bosmal« dobije poslove na gradnji koridora 5C.

Inače, o tome je raspravljalo i Predsjedništvo SDP-a u srijedu navečer.

Račan je na sjednici Vlade istaknuo da će od bosanskohercegovačke strane ovisiti kako će se autocesta graditi i što će biti s pismom namjere koji je hrvatska vlada odobrila u četvrtak. Naglasivši da se Hrvatska »neće ljutiti ako pomoć ne bude prihvaćena«, premijer je rekao kako kod nekih u BiH nije dobro prihvaćeno ni samo iskazivanje interesa s hrvatske strane da gradi autocestu. Dodao je kako je važno da prva faza projekta bude kvalitetno napravljena, jer je ona nužna za raspisivanje javnog natječaja. »Hrvatska je u tome spremna pomoći«, kazao je Račan.

Troškovi dokumentacije za pripremu javnog natječaja, procjenjenjuje se, iznosit će između sedam i devet milijuna dolara. Vlada je u pismu namjere predložila model i program sudjelovanja Hrvatske u stvaranju prostornih, zakonskih, gospodarskih i ekoloških pretpostavki za brzu i kvalitetnu realizaciju cestovnog koridora. Vlada u pismu navodi i da donja granica kvalitete pripremnih radova obuhvaća građevinsko-tehničku studiju, idejno rješenje, studiju utjecaja na okoliš, te stručne podloge za lokacijsku dozvolu.

Račan je naglasio da je Hrvatska spremna financirati pripremne radnje, bez obzira na to tko će dobiti posao na međunarodnom natječaju.

Prema riječima ministra javnih radova, obnove i graditeljstva Radimira Čačića, jedini uvjet da Hrvatska financira pripremne radnje jest da BiH u roku godinu dana raspiše međunarodni natječaj za gradnju koridora, koji će povezivati Budimpeštu s lukom Ploče.

Ministar pomorstva prometa i veza Roland Žuvanić najavio je za početak rujna sastanak ministara prometa Mađarske, BiH i Hrvatske, na kojem bi se trebale točno utvrditi dodirne točke autoceste na granicama.

Hrvatska u pismu naglašava da će, bude li raspisan međunarodni javni natječaj za gradnju ili dodjelu koncesije, podržati kandidaturu hrvatskih tvrtki.

Ministar prosvjete i sporta Vladimir Strugar rekao je na sjednici Vlade da će roditelji moći u sljedeća dva tjedna kupiti komplete školskih knjiga te da ne bi trebalo biti velikih gužvi. Za učenike osnovnih i srednjih škola u ovoj školskoj godini pripremljen je 991 naslov, od čega je 238 novih udžbenika ili 24 posto. Cijena udžbenika u prosjeku je 1,51 posto viša.

Vlada je raspravljala i o problemima u vodoopskrbi zbog dugotrajne suše. U izvješću koji su pripremile Hrvatske vode, napominje se kako ni na jednoj kritičnoj dionici vodotoka dosad nije zabilježeno da je ugrožena opskrba vodom iz javnog sustava ili opskrba gospodarstva zbog pogoršanja kakvoće vode.

Ministar Čačić je kazao da od ukupnog broja stanovnika priključenih na sustav javne vodoopskrbe poteškoća u opskrbi ima njih manje od pet posto. Prosječna dnevna potrošnja iznosi 140 litara po stanovniku na dan, od čega je pet litara za piće i kuhanje.

Državna uprava za vode, u sklopu kratkoročnih mjera, zadužena je u suradnji s Hrvatskim vodama pojačati nadzor nad objektima za zaštitu voda i nad kakvoćom površinskih i podzemnih voda. Ministarstvo javnih radova, zajedno s tim institucijama, u roku od 15 dana treba izraditi elaborat procjene šteta od negativnih posljedica suše na vodno gospodarstvo.

Dada Zečić