Slobodna Dalmacija: 23. 08. 2003.

NESPORAZUMI S ISPLATOM INTERVENTNIH PLAĆA U "VIKTORU LENCU"

Prelijevanje iz šupljeg u prazno

RIJEKA - Većinski vlasnik brodogradilišta "Viktor Lenac" Giancarlo Zacchello uplatio je 500 tisuća dolara za plaće radnika kao pozajmicu. To znači da će prilikom prve sljedeće redovite plaće iznos od 3000 kuna po zaposlenome biti odbijen od ukupnog iznosa na koji će biti plaćeni porezi i doprinosi. Predsjednik Sindikata metalaca Ivo Marjanović pojašnjava da je nesporazum nastao zbog toga što je Zacchellova pomoć radnicima shvaćena u Vladi kao bespovratna.

"U ovom je slučaju samo riječ o tome da je vlasnik odlučio isplatiti svojevrsnu akontaciju plaća. Kako je račun Lenca blokiran, to se moglo učiniti samo preko računa Sindikata metalaca, a ja sam na to pristao pod uvjetom da se novac čim prije podijeli radnicima. Tako je i bilo, pa je banka u rekordnom roku od samo pola sata nakon prispjeća, cijeli iznos proslijedila zaposlenima," kaže Marjanović. "Zalagat ću se i da se za drugi dio do kraja mjeseca postupi na isti način", ističe Marjanović.

Dogovor sa Zacchellom napravljen je i u pismenom obliku i u tom ugovoru je jasno definirano da se radi o pozajmici koju treba vratiti Sindikat. Kako to neće biti moguće, novac će vratiti jamac, odnosno poduzeće, što je svojim potpisom potvrdio i Ognjen Antunac koji nakon što je Damir Vrhovnik podnio ostavku obavlja dužnosti direktora.

Marjanovićeve riječi potvrđuje i predsjednik sindikalne podružnice Damir Bačinović, argumentirajući ih i izjavom koju su prilikom preuzimanja tri tisuće kuna radnici potpisivali, a u njoj stoji da im je poznato da će "primljeni iznos biti odbitna stavka na isplatnoj listi plaće zarađene u Brodogradilištu".

"Točno je da Uprava odgovara za povrat toga novca i ako banke i investitori ispune svoj dio dogovora pa u listopadu nastave s financiranjem razvojnog projekta, mi ćemo do tada pozajmljeni novac vratiti Zacchellu," tvrdi Antunac i dodaje da je tim činom vlasnik pokazao svoje povjerenje u dogovor banaka i želio potaknuti i Vladu na uplatu prvog dijela novca za izgradnju platforme "Marica".

"Očekujemo da će do kraja kolovoza naš vlasnik ispuniti do kraja svoje obećanje i uplatiti na isti način i pod istim uvjetima još 500 tisuća dolara. Kako vjerujemo i u banke, onda ćemo tih milijun dolara uračunati kao dokapitalizaciju vlasnika s tim što će on tada doplatiti još 700 tisuća dolara kao što je i najavio kao svoj dio u financiranju nastavka projekta. Ako banke izigraju dogovor, a to će se znati najkasnije u listopadu, Zacchello će do tada uplaćeni novac izgubiti," zaključuje Antunac.

I. CELEVSKA