Novi list: 23. 08. 2003.

HDZ – revolucija koja teče

Jasmin KLARIĆ

U glavnoj opozicijskoj stranci mira nema ni u vrijeme kataklizmičnih vrućina. Nakon prošlogodišnjeg Sedmog izbornog Sabora HDZ-a ta stranka je u permanentnom unutarstranačkom ratu i izvanrednom stanju – svako malo vladajuća grupacija iz svojih redova frkne nekog »neprijatelja« ili raspusti pokoji »spavački« stranački ogranak. Ovu sezonu godišnjih odmora pamtit će bivši član predsjedništva stranke, Dario Vukić, kojemu je dozlogrdilo stalno marginaliziranje, pa je ostavkom preduhitrio – otkaz. Također će ju pamtiti i alfa i omega neretvanske doline, Stipe Gabrić-Jambo, kojeg je Sanader već prekrižio, a stranka će ga formalno izbaciti za nekoliko dana.

Iako se nakon svakog ovakvog potresa iz središnjice na Trgu žrtava fašizma šire smirujući tonovi i priče o uspostavljenom miru u velikoj i stabilnoj stranci, istina je nešto drugačija. Reforma HDZ-a, kako ju je zamislio Ivo Sanader sa suradnicima, revolucija je koja teče, evo već više od godinu dana. Stranka se, nakon Pašalićevog poraza, već toliko čisti, da bi, da je komad odjeće, odavno izgubila boju.

Ne ulazeći u opravdanost Sanaderovih poteza, mora se međutim reći da je predsjednik HDZ-a sam sebe doveo u taktički tjesnac. Oslobađanje stranke od političkog balasta (kako isključene ocjenuju u središnjici) traje, naime, već debelo predugo. Još gori je sam tajming posljednjeg isključenja – samo tri mjeseca prije parlamentarnih izbora na kojima se HDZ nada povratku na vlast i na kojima će, kako sad stvari stoje, odlučivati detalji. Valjat će gristi doslovno za svakog čovjeka.

U takvoj situaciji odricati se jakog lokalnog političara i dobrog dijela njegovih birača (Jambo je ipak gradonačelnik) potez je koji se jednostavno ne isplati i kojim se HDZ još malo približio novom opozicijskom mandatu.