Vjesnik: 25. 08. 2003.

Blair pred mučnim polaganjem računa za Kellyja

U službenoj istrazi o samoubojstvu britanskog znanstvenika idućeg tjedna svjedoči premijer Tony Blair / Glavni istražitelj objavio sve pisane dokaze na temelju kojih neki zaključuju kako su Blair i njegovi suradnici - a ne ministarstvo obrane - naredili da se objavi Kellyjevo ime

LONDON, 24. kolovoza (Od Vjesnikove dopisnice) - Tony Blair i njegovi najuži suradnici imali su ključnu ulogu u otkrivanju identiteta dra Davida Kellyja javnosti, tvrdi u nedjelju Sunday Times. Dr Kelly bio je savjetnik u britanskom ministarstvu obrane, ubio se nakon što je bio uvučen u javnu svađu između BBC-ja i vlade oko stvarnih dometa prijetnje od Iraka.

O njegovoj smrti i dalje se vodi službena istraga, u kojoj će idućeg tjedna svjedočiti i sam premijer, Tony Blair. U subotu je glavni istražitelj, lord Hutton, objavio sve pisane dokaze vezane uz slučaj Kelly. Na temelju tih dokumenata neki su promatrači donijeli zaključak kako su Blair i njegovi suradnici - a ne ministarstvo obrane - naredili da se provali Kellyjevo ime. Kelly se ubio nakon što je bio javno imenovan kao izvor BBC-jeve vijesti u kojoj je rečeno da je vlada preuveličala stvarnu prijetnju od Iraka, jer joj je bilo potrebno opravdanje za rat protiv Saddama.

Istraga je upravo objavila i zapisnike s važnih sastanaka kojima je početkom srpnja, nekoliko tjedana prije Kellyjeve smrti, predsjedavao Tony Blair. Prema nekim tumačenjima, iz tih se zapisnika navodno vidi da je britanski premijer osobno odobrio ministarstvu obrane da izda priopćenje, na temelju kojeg su novinari uspjeli pogoditi Kellyjev identitet. Sunday Times tvrdi kako je Blair također odobrio da Kelly svjedoči pred jednim parlamentarnim odborom, što je za tog znanstvenika bilo traumatično iskustvo. Istraga tek treba utvrditi je li upravo razotkrivanje u javnosti, ili nešto drugo, pridonijelo Kellyjevom stresu i nagnalo ga na samoubojstvo.

Prošlog je tjedna Downing street navodno činio pritisak na ministra obrane Geoffa Hoona, da preuzme odgovornost za otkrivanje Kellyjevog identiteta. U prvim nagađanjima se govorilo da će Hoon to rado učiniti, jer svog šefa, Tonyja Blaira, ne želi uvaljivati u neprilike. No, sada se sve više špekulira o tome da će taj ministar, koji će idućeg tjedna i sam svjedočiti u Huttonovoj istrazi - energično braniti samoga sebe, tvrdeći da je slušao naređenja odozgo.

Tonyja Blaira, koji se upravo vratio s ljetovanja, očekuju neugodni dani. Ankete pokazuju da su irački rat i smrt znanstvenika Kellyja jako naškodili njegovoj popularnosti. Pogled na nedjeljni tisak na Otoku zorno odražava do koje je mjere javnost zaokupljena slučajem Kelly - a i mogućom ulogom premijerovog ureda u tome.

Prema vladi nesklonom listu Mail on Sunday, premijeru je savjetovano da ne dopusti obznanjivanje Kellyjevog imena, ali je on svejedno dao zeleno svjetlo svojim dužnosnicima, da otkriju njegov identitet. Sunday Express govori o premijerovom »danu polaganja računa«, a The People ističe da Blairu predstoji najkritičniji tjedan otkako su laburisti stigli na vlast prije šest godina.

Jasna Zanić Nardini