Vjesnik: 26. 08. 2003.

HDZ BiH kažnjen s dvadeset tisuća eura jer ometa ujedinjavanje škola

»Nedopustivo je da škole imaju dvostruki broj čuvara i čistačica jer je to bacanje novca«, rekao je voditelj misije OESS-a u BiH Robert Beecroft / Visoki predstavnik Ashdown istaknuo da se time ne dovodi u pitanje nastava na hrvatskom jeziku

SARAJEVO, 25. kolovoza (Od Vjesnikova dopisnika) - Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown kaznio je HDZ BiH zato što su predstavnici te stranke u tijelima Županije Srednje Bosne odbili provesti naputak o ujedinjenju školskih administracija u »školama pod jednim krovom«. Naime, u tim se školama nastava odvojeno provodi po hrvatskom, odnosno bošnjačkom programu.

HDZ BiH kažnjen je novčano s 40 tisuća konvertibilnih maraka (20 tisuća eura, odnosno više od 150 tisuća kuna), nakon što je 22. kolovoza istekao rok za ujedinjenje administracija u etnički podijeljenim školama.

Ako vlasti Županije Srednje Bosne nastave opstruirati naputak o ujedinjavanju školskih administracija do 29. kolovoza, HDZ-u će za svaki dan kašnjenja biti oduzimano novih 40 tisuća konvertibilnih maraka. To će mu se oduzimati od novca koji ta stranka dobiva iz županijskih, entitetskih te iz državnog proračuna. Možda će biti razmotrene druge mjere poput kažnjavanja općina koje su osnivači škola.

Ashdown je rekao u ponedjeljak da su čelnici HDZ-a Bariša Čolak i Dragan Čović još u petak obaviješteni da će stranka biti kažnjena nakon što istekne rok za provedbu naputka.

»Srednjobosanska županija izdala je tek danas takav naputak. Moramo ga najprije proučiti i vidjeti ispunjava li uvjete«, rekao je u ponedjeljak visoki predstavnik.

Ukidanje segregacije u školama jedna je od obveza koju je BiH prihvatila nakon ulaska u Vijeće Europe.

Prema naputku o ujedinjenju, uspostavlja se jedna školska administracija. Predviđeno je da se nastava pohađa u istim smjenama, zajednički se koriste sportske dvorane, knjižnica... Time se smanjuju troškovi u 52 škole koji su dosad bili udvostručeni, a djeca i nastavnici razdvojeni prema etničkoj osnovi.

Inače, problematičan je ostao još samo status gimnazije u Mostaru, no tu je riječ o tome koje će sve škole pod jednim krovom biti ujedinjene.

Predstavnici međunarodne zajednice tvrde da ujedinjenje neće ugroziti pravo hrvatske djece da se školuju na materinskom jeziku, što je navodno glavni razlog zašto se neke hrvatske strukture protive tome.

»Ujedinjavanje znači postavljanje jednog ravnatelja, jednog upravnog odbora i jedne administracije. Nedopustivo je da takve škole imaju dvostruki broj čuvara i čistačica jer je to bacanje novca«, izjavio je u Sarajevu voditelj misije OESS-a u BiH Robert Beecroft. Ashdown tvrdi da reforme neće utjecati na nastavu na hrvatskom jeziku, niti na program. Ocijenio je da je tim opstrukcijama HDZ ugrozio stanje u BiH i doveo u pitanje izradu studije izvodljivosti kao idućeg koraka na putu prema europskim integracijama.

Alenko Zornija