Novi list: 27. 08. 2003.

VLADA NA KRATKOJ IZVANREDNOJ SJEDNICI ZATRAŽILA IZVANREDNO ZASJEDANJE SABORA

Vojska, suša i izbori probili proračun za 2,5 milijardi kuna

Izmjenama proračuna se neće povećati ukupni rashodi, nego će se ministarstvima koja su potrošila više od plana prebaciti novac s pozicija drugih ministarstava. Rashodi će se smanjiti ministarstvima financija, obnove, branitelja, poljoprivrede i pomorstva

ZAGREB – Zbog neplaniranog povećanja troškova reforme vojske, posljedica suša, probijanja planiranih izdataka za plaće, mirovine i socijalna davanja, kao i velikog broja prispjelih odštetnih zahtjeva zbog otpuštanja, ali i troškova izbora, Vlada će predložiti preraspodjele unutar ovogodišnjeg proračuna u ukupnom iznosu od 2,44 milijarde kuna, kazao je jučer novinarima ministar financija Mate Crkvenac. O tim izmjenama, kojima se neće povećati ukupni rashodi proračuna koji iznose 78 milijardi kuna, nego će se ministarstvima koja su potrošila više od plana – Ministarstvu obrane, unutarnjih poslova te Ministarstvu rada i socijalne skrbi – prebaciti novac s pozicija drugih ministarstava, Vlada će raspravljati na izvanrednoj sjednici 1. rujna da bi o njima morao raspravljati i Sabor na prvoj izvanrednoj sjednici u radoblju od 3. do 12 rujna.

Sastajanje Sabora dva tjedna prije roka zatražila je Vlada jučer na kratkoj i nenajavljenoj izvanrednoj sjednici kako bi se na vrijeme izmijenio državni proračun i raspravio o hrvatskom vanjskom dugu. Sabor bi trebao donijeti i paket od desetak zakona koji će hrvatsko zakonodavstvo po hitnom postupku prilagoditi europskom.

Izborni troškovi neplanirani

Za pokrivanje svih troškova reforme, Ministarstvu obrane trebat će još 485 do 500 milijuna kuna više od plana, kazao je Crkvenac uz objašnjenje da do novih troškova u tom resoru nije došlo isključivo zbog odlaska šest tisuća ljudi iz sustava, nego i zbog povećanja plaća uslijed nivelacije činova.

Osim MORH-a dodatna sredstva dobit će i Ministarstvo rada te Ministarstvo unutarnjih poslova, no Crkvenac nije precizirao o kojem iznosu je riječ jer će povećanja imati nekoliko osnova uz ostalo i zbog probijanja stavki za plaće. Primjerice, u slučaju Ministarstva rada dodatan novac trebat će za pokrivanje porasta troškova mirovina i to zbog brojnijih umirovljenja tijekom ove godine, uvođenja svih mirovinskih isplata branitelja u mirovinski sustav, te usklađivanja mirovina s rastom plaća. Osim toga povećani su socijalni izdaci zbog proširenog kruga korisnika.

Potreba za preraspodjelama, otkrio je Crkvenac javila se i zbog neplaniranja troškova izbora za ovu godinu.

– Zahtjevi za pripremu izbora premašuju 100 milijuna kuna, ali mi mislimo da se ti troškovi trebaju svesti na oko 80 milijuna kuna, poručio je Crkvenac.

Crkvenac: Nećemo ostaviti dugove

I dok će se dio novonastalih troškova financirati i preraspodjelama unutar ministarstava u kojima je probijen proračun i to u visini od 672 milijuna kuna, najviše novca u ta ministarstva – 1,771 milijarda kuna – prebacit će se sa pozicija drugih ministarstava. Od toga su, prema Crkvenčevim riječima, najveće uštede ostvarene u njegovom ministarstu i to u visini od 660 milijuna kuna, dok će se dodatnih 200 milijuna pronaći kroz preraspodjele. Osim Ministarstvu financija rashodi će se smanjiti i Ministarstvu obnove, Ministarstvu branitelja, Ministarstvu poljoprivrede te Ministarstvu pomorstva. Na tim pozicijama trebalo bi se pronaći po 100 do 150 milijuna kuna, dok će se još nešto novca zbog kašnjenja nekih projekata uzeti i Ministarstvu pravosuđa i zdravstva.

Govoreći o promjenama u proračunu Crkvenac je izbjegavao spominjati rebalans, a odgovarajući zašto ne koristi taj termin naglasio je da to nalaže novi zakon o proračunu.

Ministar financija najavio je da će osim izmjena ovogodišnjeg proračuna u Sabor uputiti i odluku o privremenom financiranju za prva tri mjeseca iduće godine, radni prijedlog proračuna »koji buduća Vlada može odbiti ili prihvatiti« te fiskalne projekcije do 2007. godine. Novoj Vladi je poručio i to da joj ova Vlada neće ostaviti dugove.

– Vodit ćemo računa da ova vlast novoj ne ostavi dugove, da ne zaustavimo reforme i da ispunimo sve obveze na temelju socijalnih prava, obećao je Crkvenac.

Mirela KLANAC