Novi list: 27. 08. 2003.

OČAJNI VJEROVNICI »VIKTORA LENCA« KREĆU U PLJENIDBU POKRETNE IMOVINE

U »Lencu« pod hipotekom i nužnici

U vjerovničkim krugovima raste otpor prema svakom obliku nagodbe s tvrtkom koja više nije u stanju dati ni minimum garancije za podmirenje dugova. Neslužbeno, neki vjerovnici već su izborili sudske ovrhe

RIJEKA – Neki vjerovnici »Viktora Lenca« u akciji naplate svojih potraživanja koja sada poprima već široke razmjere izborili su sudske ovrhe na pokretnu imovinu brodogradilišta, doznajemo iz neslužbenih izvora. Trgovački sud u Rijeci, saznajemo, u vrlo kratkom roku donio je rješenja, a proceduralno ih sada treba uputiti Općinskom sudu koji formalno-pravno provodi samu pljenidbu. Iz upućenijih izvora čujemo da vjerovnici koji tim putem pokušavaju izvući bar nešto svog novca i neće baš profitirati. Iz dva razloga. Prvo, praktički sva imovina »Lenca«, zajedno s pokretnom, pod hipotekom je banaka-kreditora. Ono malo što nije pod hipotekom, primjerice službeni automobili brodogradilišta, tek nakon prodaje na javnoj dražbi moći će se materijalizirati u konkretan novac.

Samo preko odvjetnika

I dok uprava brodogradilišta predvođena Ognjenom Antuncom, kako doznajemo od samih vjerovnika, inače kooperantskih tvrtki brodogradilišta, pokušava iznuditi odgodu podmirenja dugova kako bi ponajprije deblokirali račun poduzeća i stvorili uvjete za poslovanje, u vjerovničkim krugovima raste otpor prema svakom obliku nagodbe s tvrtkom koja više nije u stanju dati ni minimum garancije za podmirenje dugova. Većina s »Lencem« danas komunicira isključivo preko svojih odvjetnika, koji očito imaju pune ruke posla.

Inače, iz izvora bliskih »Lencu« dobili smo na uvid poduži popis imovine nad kojom su upisane hipoteke, a sve u korist investicijskih banaka, IFC, DEG-a, Hrvatske banke za obnovu i razvoj, te banaka kreditora HVB-a, Nove Banke, Raiffeisenbanke, Ministarstva financija te Croatia osiguranja. Osim dokova, dizalica, te skromnog plovnog parka, pod hipotekama su i sve zgrade u Martinščici, od upravnih do proizvodnih hala i radionica. Na popisu je i najvrednija oprema za rad, od tokarskih strojeva, raznih pumpi, uređaja za zavarivanje do ventilatora i prekidača. S nevjericom smo isčitali da su na popisu imovine opterećene hipotekama čak i vodovod i kanalizacija te elektro i telefonska mreža. Zvuči zaista bizarno, ali jasno piše, čak i sanitarni čvorovi, stolarija, portirnica!? Očito nema komada zemljišta, objekta, čvrstog ili plovnog, strojeva i alata koji nisu dani pod zalog, kada se na popisu nalaze i takvi objekti koji spadaju u nužnu komunalnu infrastrukturu.

Bankari u panici

Gotovo je smiješno pitati se, koja bi to od banaka, što svakodnevno pozivaju nas obične smrtnike nudeći povoljne kredite raznih kategorija pristala, kao zalog uzeti nečiji santirani čvor, telefonsku mrežu ili vrt koliko god oplemenjen bio. Time se samo potvrđuje teza da su bankari koji bi danas najradije zaboravili da »Viktor Lenac« uopće postoji tom brodogradilištu davali kredite bez čvrstih i kvalitetnih garancija povrata. Zašto, možemo tek nagađati. U svakom slučaju kada se isčita taj dugačkih popis hipotekarne imovine jasno je zašto je u bankarskim krugovima na prve očite signale o poslovnom krahu brodogradilišta u Martinšćici zavladala panika. Kada se sve to sagleda, tko može zamjeriti što »mali vjerovnici«, dugogodišnji koperanti i dobavljači, spašavajući vlastite firme danas žele plijeniti čak i službene automobile, ili svaku kunu koja legne na službeni račun »Lenca«.

Vrhovnik ne dolazi u »škver«

Navodno, Damir Vrhovnik, koji se u međuvremenu vratio s liječenja u Švicarskoj, više ne dolazi u Martinšćicu. Premda bi morao, jer njegova ostavka još uvijek nije prihvaćena pa je on i dalje formalno-pravno prva odgovorna osoba u »Lencu«. To što se on nakon punih 16 godina odlučio povući u najkritičnijeim danima »Lenca« i u svojoj očito iskrivljenoj percepciji časti nazvati to moralnim činom, nije moglo poništiti pravnu činjenicu da je on, sve dok ga Nadzorni odbor ne razriješi, prvi čovjek brodogradilišta sa svim odgovornostima koje ta funkcija nosi.

Nevenka HORVAT